Betänkandet från den statliga utredningen Åtgärder för stärkt trygghet i den byggda miljön innehåller ett detaljerat lagförslag om en avgift för områdessamverkan som i vissa fall kan bli obligatorisk för fastighetsägare. 

Enligt denna lag blir det möjligt för en majoritet av fastighetsägarna i ett geografiskt avgränsat område att bilda en samverkansförening som kan införa en obligatorisk avgift för alla fastighetsägare inom detta område. Samverkansföreningen ska arbeta med ett långsiktigt förbättringsarbete för att förebygga brott och stärka trygghet, attraktivitet och det lokala näringslivet. Den juridiska utformningen påminner om den reglering som finns för samfällighetsföreningar. 

Lagen ger även möjlighet för en kommun att införa en avgift för områdessamverkan för alla fastighetsägare i ett geografiskt avgränsat område. Behovet ska då bedömas utifrån den lägesbild som kommunen är skyldig att ta fram enligt den nya lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete.  

Snålskjutsproblematik

Ett av argumenten för att skapa en möjlighet till tvingande åtgärder är, enligt utredningen, att motverka möjligheten för vissa fastighetsägare att åka snålskjuts på andras arbete. Detta kan idag ske när fastighetsägare i ett område väljer att inte ansluta sig till en fastighetsägarförening eller annan samverkansform. Ett annat argument är att få en långsiktigt stabil finansiering för verksamheten i samverkansföreningen. 

Frivillig samverkan fortfarande viktigast

Utredningen understryker att den frivilliga områdessamverkan fortsatt kommer att vara den vanligaste formen. Den föreslagna lagstiftningen kan dock fungera som ett incitament för att fler fastighetsägare ska välja att delta i frivillig områdessamverkan. Bedömningen bygger på antagandet att fastighetsägarna har ett intresse av att själva ha så stort inflytande över avgiftens användning som möjligt.   

Nationellt kunskapscentrum

Utredningen föreslår också att ett nationellt kunskapscentrum för trygghet och säkerhet inrättas och att detta ska förläggas vid ett universitet. Det sker idag en mängd olika trygghets- och säkerhetssatsningar, exempelvis inom socioekonomiskt utsatta områden, samtidigt som det finns en brist avseende forskning på dessa frågor i en svensk kontext.  

Dessutom föreslås vidare utredning av hur tillsynen av den byggda miljön kan förbättras och om krav på tillstånd för att ta ut hyra av en bostadshyresgäst bör införas.

Lena Liljendahl, som arbetar med boendefrågor på Sveriges Allmännytta, har deltagit som expert i utredningen.