Barn uppskattar ofta lekmiljöer där de kan träffa andra barn, utmana sig, skapa egna platser och påverka miljön fysiskt. För att möta alla dessa önskemål blir variationen viktig, liksom att det finns miljöer som inte är helt tillrättalagda. En ny trend är lekotoper, det vill säga naturbaserade lekmiljöer. Dessa lekplatser utvecklas mer på plats och över tid än många andra lekmiljöer. Det kan dock krävas nya tankesätt och kunskaper för att utveckla lekmiljöer utan att bara köpa färdiga lekredskap.

– En stor utmaning idag är att många som arbetar med lekmiljöer är osäkra när det gäller att utforma dem på andra sätt än som traditionella lekplatser baserade helt på lekredskap, säger Märit Jansson, universitetslektor på SLU.

En annan utmaning är de stora kostnaderna för lekredskap och anläggning av lekplatser, samtidigt som mer omsorg kan behövas inom drift i stället.

– Hållbarhetsperspektivet måste också in när man utvecklar lekmiljöer. Det kan handla om flera saker, som att ta tillvara befintliga miljöer och deras kvaliteter mer, använda återbrukade material, göra långsiktiga investeringar och ta in olika användares perspektiv, säger Märit Jansson.