Enligt Magnus Hedin kommer AI och IoT*, i kombination med tillgång till data, ha stor inverkan på fastighetsförvaltning under de närmaste åren.

Han konstaterar att det är svårt i den stundande AI-hypen att inte nämna just AI. Det finns ett stort tryck från leverantörer som vill sälja sina lösningar och det är lätt att dras med. Men det är verksamheten och dess behov som ska styra utvecklingen, där kommer AI absolut att vara ett kraftfullt verktyg.

IoT med uppkopplade fastigheter är en annan del som kommer att ha stor påverkan på fastighetsförvaltning. Med uppkopplade fastigheter kan bostadsbolagen bli mer effektiva, proaktiva och ta fram bättre underlag för beslut om såväl investeringar som kontinuerligt förbättringsarbete. Men det finns utmaningar.

– Gavlegårdarna har redan en hel del teknik i sina byggnader, men begränsad tillgång till data gör att vi inte kan nyttja den fullt ut. Dessutom finns det andra risker som kan påverka utvecklingen av uppkopplade fastigheter. Det är många aktörer på marknaden och alla vill sälja sin paketerade lösning, vilket kan leda till för höga investeringskostnader, säger han.

Från föråldrade system till flexibla lösningar

En av de största utmaningarna för Gavlegårdarna är den nuvarande föråldrade systemmiljön som gör det problematiskt att genomföra förändringar. Systemen har begränsade möjligheter till integration och utveckling, vilket påverkar hur bolaget kan utveckla sin verksamhet.

Ett annat problem är brister i datakvalitet.

– Man kan inte lita helt på den data som finns och det är svårt att ta beslut när det kommer till investeringar, säger Magnus Hedin.

– Vi står inför ett paradigmskifte när det gäller system för fastighetsbranschen och vi behöver agera för att hänga med. Vårt sätt att hantera det är att bryta isär vårt fastighetssystem och upphandla de bästa lösningarna för varje process, så kallad best-of-breed*.

– Samtidigt ser vi till att alla system integreras mot en gemensam dataplattform som blir grunden för framtiden, tillägger han.

Med en mer flexibel systemlösning hoppas han att Gavlegårdarna ska kunna vara mer snabbfotade när det kommer behov från verksamheten, krav från omvärlden eller nya affärsmöjligheter.

– Den här resan kommer verkligen utmana vår verksamhet, men vi kommer lära oss mycket under resans gång.

Samarbete – en framgångsfaktor

Gavlegårdarna ser stora fördelar med att samarbeta med andra bolag i allmännyttan i olika former. Bolaget har bland annat haft ett nära samarbete med Mimer och till viss del Uppsalahem i frågan om att ersätta fastighetssystemet Xpand, som är en gemensam nämnare för företagen.

– Vi har tagit fram gemensamma förstudier och utredningar, där vi lärt oss av varandra men även haft möjlighet att dela på vissa kostnader, säger Magnus Hedin.

Gavlegårdarna har även genomfört en gemensam upphandling med Stångåstaden för att hitta en partner för utveckling av ovan nämnd dataplattform.

– Vi skulle kunna bli ännu bättre på att dela med oss av det vi gör i bolagen, både vad gäller lyckade eller mindre framgångsrika projekt. Det är en fråga vi lyfter i Digitaliseringsrådet, säger Magnus Hedin.

 

* Internet of Things (IoT), på svenska kallat Sakernas internet, är ett begrepp som används för att beskriva att allt fler föremål, både för privat- och industriellt bruk, utrustas med möjligheten att anslutas till internet och andra nätverk. För fastigheter kan det till exempel handla om värme-, ventilations- och luftbehandlingssystem.

* Best of Breed (bäst i klassen) är en IT-strategi där man köper system från flera olika systemleverantörer för att på så sätt skapa den bästa möjliga helhetslösningen. Fördelen är en funktionell och flexibel systemmiljö. Utmaningen är att lyckas integrera alla system på ett bra sätt, vilket kräver ett strukturerat arbete samt en robust integrationsplattform.