Det är Sveriges Stadsmissioner i Östergötland och organisationen Håll Sverige Rent som drivit projektet Trygga orten, i samarbete med bland andra Hyresbostäder i Norrköping och med finansiering av Postkodlotteriet.

Projektet startade sommaren 2022 för att öka livskvaliteten, välmåendet och egenmakten hos unga i utsatta områden, framför allt genom feriearbete och studiestöd. Utfallsrapporten visar bland annat att

  • Under perioden juni 2022 till augusti 2024 deltog 370 ungdomar i olika insatser, med totalt cirka 2 200 möten med deltagarna.
  • I områdena Navestad och Hageby ökade andelen som tog gymnasieexamen på kommunala skolor från 47 procent 2022 till 67 procent 2023 och till 84 procent 2024.
  •  297 ungdomar deltog i arbetsrelaterade insatser. Det ekonomiska värdet av ökad anställningsbarhet och arbetsmarknadsanknytning har beräknats med hjälp av modellen Räkna med hållbarhet.

”Av de ungdomar som svarat på enkäter (svarsfrekvens 40 procent 2023/2024) ser vi att snittet för en ungdom uppgår till cirka 27 000 kronor per individ enligt modellen. Om vi extrapolerar resultatet till samtliga deltagande ungdomar uppskattas det totala värdet av insatsen till närmare 8 miljoner kronor” konstaterar utfallsrapporten.

Insatser mot nedskräpning

Våren 2024 gjordes också insatser för att förbättra avfallshanteringen i grovsoprummen och i utemiljön. Resultatet blev bland annat att situationen i grovsoprummen förbättrades med 57 procent och att antalet så kallade incidenter minskade med 38 procent.

Nedskräpningsinsatserna har genomförts med Håll Sverige Rent i samarbete med Hyresbostäder i Norrköping och Victoriahem, Neobo och Rikshem.

Trygga Orten avslutas som projekt vid årsskiftet 2025/2026, men arbete pågår för att metoden ska spridas vidare till andra delar av landet. Slutrapporten presenteras våren 2026.

Utvecklingsprogrammet för unga

Såhär beskriver Trygga orten sitt utvecklingsprogrammet inom olika områden:

1. Utbildning: Skapar möjligheter för ungdomar att uppnå gymnasiebehörighet samt färdigheter för att främja personlig och hållbar utveckling. Studiestöd erbjuds varje vecka inom verksamheten samt i partnerskap med lokala skolor.

2. Fritid: Skapar möjligheter till meningsfull fritidssysselsättning som ökar ungdomars fysiska och psykiska hälsa, välbefinnande och gemenskap. Fritidsaktiviteter erbjuds deltagare vid ferieperioder för att ge fler unga chansen till gemenskap och utveckling.

3. Arbete: Ger ungdomar en introduktion på den svenska arbetsmarknaden genom feriearbete i samarbete med lokala fastighetsägare, kommunen och övrigt näringsliv. Deltagare får stöd av handledare för positiv utveckling.

4. Ledarskap: Skapar förutsättningar att utveckla färdigheter och förmågor som gynnar ett hållbart liv. Utvecklar tekniska färdigheter, yrkeskunnande för sysselsättning samt entreprenörskap och i olika ledarprogram. Deltagare ges möjlighet att delta i projekt för stadsdelsutveckling efter avklarat program.

Insatserna mot felaktig avfallshantering

Såhär beskrivs arbetet mot nedskräpning i utfallsrapporten:

Beteendeinsatser mot felaktig avfallshantering. Våren 2024 genomfördes insatser med ett bostadsbolag för att förbättra avfallshanteringen i Navestad. Resultaten var positiva: situationen i grovsoprummen förbättrades med 57 procent, antalet incidenter minskade med 38 procent.

Nudging mot skräp i utemiljön. För att minska nedskräpningen installerades fimpomater med tillhörande nudgingkampanjer. 2023 resulterade detta i 58 procents minskning av skräp i Navestad, 40 procents minskning av fimpar och 23 procents minskning av allt skräp i Hageby. 2024 fokuserade vi enbart på fimpomater i Hageby, vilket ledde till 52 procents minskning av fimpar på mätplats 1 och 37 procent på mätplats 2.

Kostnadsmodell för fastighetsbolag inom avfalls- och nedskräpningshantering. För fastighetsbolag har vi utvecklat en modell för att identifiera kostnadsdrivande faktorer kopplat till nedskräpning och avfall. Vår första pilotstudie visade att 76 procent av kostnaderna för att hantera skräp i utemiljön kom från felaktigt beteende. Modellen kommer att vidareutvecklas under 2025.

Skräpmätningar. Det är ännu för tidigt att säkert uttala sig om huruvida nedskräpningen i pilotområdena minskat. Men indikationer finns för att nedskräpningen i Hageby generellt minskat. Exempelvis uppmättes 41 procents minskning av skräpföremål i Hageby mellan 2023 och 2024, från 3,91 till 2,31 föremål per 10 kvadratmeter. På vissa platser i Hageby verkar dock skräpet öka. Även i Navestad finns indikationer på minskning, men statistiken har för tveksam kvalitet för säkra slutsatser. Resultat inom beteendeinsatser och nudging pekar dock i rätt riktning. Nya mätningar genomförs 2025.

Engagemang och mobilisering. Årliga evenemang som ”Navestad Tillsammans” anordnas för att öka lokal samhörighet och minska nedskräpning. 2024 deltog 500 personer. Skolor och fritidsgårdar har även mobiliserats i årliga skräpplockningsaktiviteter. Våren 2025 deltog 500 elever.

Digitala kampanjer. Flera digitala kampanjer på sociala medier har genomförts med inriktning på att mobilisera fler unga till engagemang för sitt bostadsområde. En TikTok-kampanj som genomfördes under våren 2024 med ungdomar inom Trygga Orten fick stor spridning. Kampanjen nådde ut till över 1,3 miljoner unga.