En ny förstudie från BeBo, Energimyndighetens nätverk för energieffektiva flerbostadshus, visar hur digitala och maskinläsbara prismodeller kan effektivisera energistyrningen och förbättra samarbetet mellan leverantörer och kunder.

– I dagsläget saknas sådana prismodeller inom fjärrvärmebranschen, vilket gör det svårt för fastighetsägare att använda AI och optimeringsalgoritmer för att styra energianvändningen. Maskinläsbara modeller har efterfrågats länge, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.

Förstudien föreslår en modell med fyra debiteringskomponenter (fast avgift, kapacitet, energi och effektivitet) och ontologisk modellering som lösning.

Ontologisk modellering innebär att skapa en tydlig standard för begrepp och deras betydelse. Till exempel definieras exakt vad ”högsta dygnsmedeleffekt” betyder och hur det beräknas.

Detta skulle standardisera prissättningen, möjliggöra realtidsoptimering och minska både kostnader och miljöpåverkan. Dessutom kan lösningen enkelt integreras med befintliga system inom fastighetsbranschen, vilket stärker samverkan mellan aktörer.

Hoppas på tester och piloter

Nästa steg är att enas om termer inom branschen och inleda ett pilotprojekt. Genom att visa nyttan i praktiken kan både energileverantörer och fastighetsägare få nya verktyg för en mer hållbar energianvändning.

– Jag vet att flera medlemmar är nyfikna på detta och att bland annat RI.SE tittar på att komma i gång med en eller flera piloter. Hoppas att detta lyfter de kommande åren, säger Björn Berggren.

Mer information

Läs hela rapporten på BeBos hemsida