Rätt till nedsättning av hyran
Om en hyresgäst inte kan använda sin lägenhet så som det är tänkt, kan hyresgästen ha rätt till nedsättning av hyran under den tid lägenheten är i bristfälligt skick. Det står i 11 och 16 §§ hyreslagen. En förutsättning är förstås att det inte är hyresgästen själv som har vållat bristen.
Med brist avses inte bara materiella saker, till exempel ett trasigt kylskåp eller en skadad spis. En brist kan också vara att man störs av kringboende, gatubuller, bristfällig leverans av värme eller varmvatten och liknande.
För att ha rätt till nedsättning måste hyresgästen först ha påtalat bristen och hyresvärden fått möjlighet att åtgärda den.
Den nedsättning som hyresgästen har rätt till ska vara skälig, och beräknas i relation till bristen och hur den påverkar hyresgästen. Om lägenheten är helt oanvändbar riskerar hyresvärden nedsättning av hela hyran. Om lägenheten är till hälften oanvändbar reduceras hyran med hälften osv. Hyresnedsättningen kan aldrig bli större än hyran. Rätten till nedsättning upphör så snart bristen har åtgärdats.
Nedsättning av hyran är oberoende av om hyresvärden varit oaktsam eller vållande till bristen. Notera att hyresgästen inte har rätt till hyresnedsättning för tid innan bristen påtalades.
Rätt till skadestånd
Förutom nedsättning av hyran, kan en hyresgäst dessutom kräva ersättning för den skada som denne lidit på grund av bristen i lägenheten. En förutsättning är att hyresvärden genom vårdslöshet eller försummelse har orsakat hyresgästen skada genom bristen.
Hyresvärd kan undvika skadeståndsskyldighet genom att bevisa att bristen inte beror på vårdslöshet eller försumlighet. Hyresvärden ska kunna visa att undersökningar påbörjats, att experter inkallats, mätningar gjorts och så vidare, så fort som möjligt efter hyresgästens klagomål inkommit.
Skadestånd ska betalas för extra kostnader som drabbat hyresgästen i samband med nedsatt användningsmöjlighet av lägenheten.
Information för medlemmar, inloggning krävs
Som medlem i Sveriges Allmännytta får du och ditt företag:
- Stöd och service i det dagliga arbetet genom rådgivning, konsultstöd, utbildningar, nätverk, trycksaker och information.
- Goda arbetsförutsättningar genom Sveriges Allmännyttas nationella och internationella omvärldsbevakning, påverkansarbete och branschsamarbeten.