Bestämmelserna om delgivning i hyresrättsligt avseende finns i 12 kap. 8 och 63 §§ jordabalken, 8 kap 8 § jordabalken, 29–30 §§ lag (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning samt i delgivningslagen (2010:1932).
Viktiga begrepp
Vanlig delgivning: meddelandet skickas eller lämnas till delgivningsmottagaren. Normalt sker det genom att handlingen skickas med post eller överlämnas med bud. Som bevis på att delgivningsmottagaren har mottagit handlingen begärs ett delgivningskvitto eller mottagningsbevis. Delgivning har skett när delgivningsmottagaren har tagit emot handlingen.
Stämningsmannadelgivning: en person med stämningsmannabehörighet lämnar meddelandet till delgivningsmottagaren. Delgivning är genomförd när stämningsmannen har anträffat delgivningsmottagaren och överlämnat handlingen till denne.
Partsdelgivning: när Kronofogden beslutar att sökanden själv får ombesörja delgivningen.
Surrogatdelgivning: speciell typ av delgivning enligt 8 kap. 8 § jordabalken där den sökte anses ha nåtts av meddelandet trots att hen inte med säkerhet fått meddelandet i handen. Sådan delgivning får användas när den som söks för uppsägningen inte påträffas i sin bostad. Observera att delgivning måste ske exakt i den ordning som lagen föreskriver.
Kungörelsedelgivning: delgivning genom annonsering i Post- och Inrikes Tidningar och i ortstidning. Får inte ske i mål om betalningsföreläggande eller vanlig handräckning.
Spikning: meddelandet lämnas av stämningsman i delgivningsmottagarens bostad eller på lämplig plats i anslutning till den, om mottagaren inte kan påträffas där.
Delgivning av uppsägningar
Uppsägning av bostadshyresavtal till hyrestidens utgång: Skicka uppsägningen i rekommenderat brev till hyresgästens vanliga adress. Delgivning anses ha skett den dag brevet lämnas in på postkontoret. Om hyresgästen har meddelat att denne har en annan adress, så ska brevet skickas till den adressen i stället.
Uppsägning av bostadshyresavtal i förtid: Delgivningen kan ske på flera sätt. Vanligast är att uppsägningen skickas i rekommenderat brev med mottagningsbevis. Uppsägningen anses ha skett när hyresgästen kvitterat ut brevet. Delgivningen kan ske genom delgivningsman eller genom att hyresvärden själv överlämnar handlingen. Om delgivningsman sköter delgivningen lämnar denne intyg på när så skett. Om hyresvärden själv sköter delgivningen är det bra om hyresgästen kvitterar mottagandet genom att ange ort och datum samt underteckna på en kopia av uppsägningen. Vägrar hyresgästen att kvittera bör man ordna med ett vittne som kan intyga att handlingen överlämnats.
I alla dessa fall anses delgivning ha skett när hyresgästen tagit emot handlingen även om denne inte läser den.
Uppsägning av lokalhyresavtal, garageavtal och bilplatsavtal (alla typer av uppsägningar): Delgivning ska ske på samma sätt som bostadshyresavtal som sägs upp i förtid (se ovan). Surrogatdelgivning är också tillåten om inte hyresgästen kan anträffas.
Delgivning av uppmaning att flytta
Vid korttidsavtal, det vill säga ett tidsbestämt avtal som ska upphöra vid hyrestidens utgång, ska anmodan skickas i rekommenderat brev. Delgivning av medhyresgäst, make eller sambo ska ske på samma sätt som för uppsägning.
Delgivning av meddelanden och anmaning att vidta rättelse
Rättelseanmaningar avseende till exempel olovliga andrahandsuthyrningar och störningar eller meddelanden om att lägenheten till exempel skadats under hyrestiden eller att avflyttande hyresgäst inte flyttat ska skickas som rekommenderat brev. I 63 § hyreslagen anges vilka situationer som avses.”
Delgivning av underrättelse om återvinning
Delgivning ska ske på samma sätt som för bostadshyresavtal som sägs upp i förtid.
Delgivning av juridiska personer
Med juridisk person avses till exempel aktiebolag, handelsbolag, ekonomisk förening eller dödsbo. När hyresgästen är en juridisk person ska uppsägning och delgivning riktas mot denne. Delgivningen ska lämnas till någon som har rätt att företräda den juridiska personen. Information om vem som är behörig att företräda ett aktiebolag, handelsbolag eller ekonomisk förening kan lämnas av Bolagsverket. För dödsbo är huvudregeln att samtliga dödsbodelägare ska delges. Om en dödsbodelägare bor kvar i lägenheten, exempelvis efterlevande make, räcker det att delgivning sker med denne. Är boutredningsman utsedd kan delgivning ske med denne.
Information för medlemmar, inloggning krävs
Som medlem i Sveriges Allmännytta får du och ditt företag:
- Stöd och service i det dagliga arbetet genom rådgivning, konsultstöd, utbildningar, nätverk, trycksaker och information.
- Goda arbetsförutsättningar genom Sveriges Allmännyttas nationella och internationella omvärldsbevakning, påverkansarbete och branschsamarbeten.