Riktlinjer vid försenad hyresbetalning
Huvudregeln enligt hyreslagen är att hyran ska betalas senast sista vardagen före varje kalendermånads början. När en hyresgäst inte betalar hyran i rätt tid, eller inte alls, bör en betalningspåminnelse skickas cirka en vecka efter förfallodagen. Om hyresgästen ändå inte betalar hyran inom ytterligare någon vecka kan ett inkassokrav skickas. Dröjsmålsränta kan debiteras. Läs mer om betalningspåminnelse och inkassokrav nedan.
Förverkande av hyresrätten på grund av bristande betalning
Om hyresgästen dröjer med betalning av hyran mer än en vecka efter förfallodagen är hyresrätten förverkad. Det framgår av 42 § 1 stycket punkt 1 hyreslagen. När förverkandefristen har löpt ut kan hyresvärden säga upp hyresavtalet att upphöra i förtid.
Hyresgästen har dock ytterligare en chans. Hyresgästen kan nämligen återvinna sin hyresrätt genom att betala hyresskulden inom tre veckor efter det att han eller hon har delgetts en underrättelse om sin rätt till återvinning. Betalning kan då ske genom att hyresgästen på vanligt sätt betalar till hyresvärden eller genom deponering hos länsstyrelsen.
Hyresvärden ska även skicka ett meddelande till socialnämnden i den kommun där lägenheten är belägen om att uppsägning skett på grund av försummad betalning. Se längre ned om underrättelse till hyresgäst och socialnämnd om obetald hyra.
Hyresgästen återvinner hyresrätten genom att betala hyran till hyresvärden, eller deponera hyran hos länsstyrelsen, inom tre veckor. I avvaktan på att hyresgästen visar sig ha gjort vad som krävs, får beslut om avhysning inte meddelas förrän ytterligare två vardagar har passerat sedan tidsfristen löpt ut. Har hyran betalats inom återvinningsfristen kan hyresgästen inte skiljas från lägenheten.
Om lägenheten inte återvinns, kan hyresvärden verkställa en avhysning. Ett verkställande får dock inte ske om socialnämnden har åtagit sig betalningsansvaret för hyran.
Ansökan till Kronofogden
En hyresvärd som vill säga upp en hyresgäst på grund av bristande hyresbetalning kan även ansöka om betalningsföreläggande kombinerad med begäran om avhysning (vanlig handräckning), som ges in till Kronofogden. Se avsnittet om betalningsföreläggande längre ned. I sådana fall behövs ingen separat uppsägning eftersom hyresgästen är uppsagd i och med delgivningen av ansökan från Kronofogden. Kronofogden kommer i samband med ansökan om betalningsföreläggande och avhysning att underrätta hyresgästen om möjligheten att återvinna hyresrätten.
Hyresgäster som betalar för sent vid återkommande tillfällen
Om hyresgästen betalat för sent vid återkommande tillfällen kan hyresavtalet sägas upp till det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen.
Sedan måste du som hyresvärd hänskjuta ärendet till hyresnämnden för prövning. Detta kan göras samtidigt med uppsägningen men kan också vänta. Det får dock inte vänta längre än en månad efter det månadsskifte till vilket hyresavtalet är uppsagt. Prövningen i hyresnämnden sker enligt 46 § 1 stycket punkt 2 hyreslagen.
Hos hyresnämnden måste du som hyresvärd kunna visa att du har reagerat på hyresgästens misskötsamhet. Hyresvärden måste ha påpekat att hyresavtalet kommer att sägas upp om förseningarna fortsätter. Eftersom det är hyresvärden som har bevisbördan för detta rekommenderar vi att ett särskilt varningsbrev skickas som rekommenderat brev före uppsägning.
Information för medlemmar, inloggning krävs
Som medlem i Sveriges Allmännytta får du och ditt företag:
- Stöd och service i det dagliga arbetet genom rådgivning, konsultstöd, utbildningar, nätverk, trycksaker och information.
- Goda arbetsförutsättningar genom Sveriges Allmännyttas nationella och internationella omvärldsbevakning, påverkansarbete och branschsamarbeten.