Högsta förvaltningsdomstolen fastställer därmed förhandsbeskedet från Skatterättsnämnden, som menade att solcellsanläggningarna på fastigheternas tak i kvarteret Tamarinden är separata anläggningar. Eftersom varje anläggning där har mindre än 500 kilowattimmar i effekt, vilket är gränsen för när skatt på elproduktion ska betalas, behöver Tamarinden inte betala skatt på den el som produceras och delas inom området.

Porträttbild på Jonas Tannerstad, Örebrobostäder– Jag är väldigt lättad, kanske mest för att beskedet i praktiken blir en signal om att samhället verkar för samverkan och att alla måste dra åt samma håll, något som jag inte kände när Skatteverket överklagade Skatterättsnämndens beslut, säger Jonas Tannerstad, el- och automationschef på Örebrobostäder.

– I dag känner jag vinden i ryggen igen, och får hopp och energi i arbetet med att ställa om Örebro och känslan att det kan inspirera andra städer.

”Fler hinder behöver rivas”

Porträttbild på Björn BerggrenBjörn Berggren på Sveriges Allmännytta är också glad över domen.

– Nu behöver vi fortsätta och accelerera klimatomställningen, och för att göra detta behöver vi riva fler hinder som gör att processerna tar för lång tid. Exempelvis agerar elnätsbolagen väldigt olika runt om i landet, och det skapar osäkerhet och försvårar för uppskalning och repeterbarhet, säger han.

– Vi måste också sprida mer kunskap och skapa förutsättningar som möjliggör snabbare omställning.

Förutom Örebrobostäder och Örebro kommun samverkar även tre byggföretag och den lokala energidistributören Eon i kvarteret Tamarinden, som håller på att byggas ett par kilometer söder om Örebros centrum.

Kostnadsfri kunskapsträff

Energimyndigheten presenterade tidigare i höstas sitt regeringsuppdrag om energigemenskaper. Inom kort anordnar myndigheten en kostnadsfri kunskapsträff om sina insikter och även en kommande utlysning inom området (se länk nedan).