– Vi är väldigt stolta och glada, det är jättekul att lilla Tidaholm uppmärksammas så här, sa Mattias Andersson, vd på Tidaholms Bostads AB, när han på onsdagskvällen tog emot priset under Allmännyttans Fastighetsdagar i Jönköping, tillsammans med fastighetschef Mikael Nyström.

– Det här är ett socialt projekt mer än något annat, som levererar ett mervärde till staden. I stället för en ödetomt är det nu en plats som folk gärna går förbi och tittar på.

Gick själv i skolan

Kungsbroskolan har varit skola för fyra generationer Tidaholmsbor, men har varit stängd i många år och stått tom, kallställd och nedklottrad, med plywood för fönstren.

– Jag gick själv sex år i den skolan. Att det nu åter är ett levande kvarter med bostäder är jätteroligt och har stor inverkan på staden, säger Mikael Nyström.

– Och i en av lägenheterna har det flyttat in en före detta lärarinna, som nu bor i sitt gamla klassrum, det är verkligen speciellt, berättar Mattias Andersson.

Åtta renoveringsprojekt nominerades till årets upplaga av tävlingen. En oberoende jury granskade och poängsatte de nominerade projekten utifrån elva kriterier om bland annat  hållbarhet, ekonomi, stadsdelsutveckling, boendeinflytande och nytänkande.

Fyra finalister

Juryn valde sedan ut fyra finalister, som också besöktes på plats: Kvarteret Sälghugget (Uddevallahem), Kustgatan (Familjebostäder i Göteborg), Kungsbroskolan (Tidaholms Bostads AB) och Möllebacken (Karlshamnsbostäder).

– Det var mycket jämnt mellan bidragen, juryn hade ett tufft uppdrag när vinnaren skulle utses, säger Martin Ingvarson, tävlingsgeneral och lokalexpert på Sverige Allmännytta.

Till vinnare valdes slutligen Tidaholms Bostads AB:s omvandlingsprojekt.

– En mycket välförtjänt vinst! Det är ett unikt projekt, som samtidigt kan vara en föregångare för hur vi bättre återanvänder och utnyttjar befintliga byggnader. Det är väldigt roligt att ett sånt projekt uppmärksammas, säger Martin Ingvarson.

Juryns motivering:

”Att ta vara på ett kulturarv är också att vara allmännyttig och att ta samhällsansvar. I Tidaholm har man byggt om en centralt placerad, vacker men sliten gammal och Q-märkt skola till moderna, funktionella hyreslägenheter med unika planlösningar och mycket karaktär. En exceptionell varsamhet om detaljer, där till exempel träpaneler plockats ner, restaurerats och återanvänts. Även den gamla stentrappan där barns fötter trampat i generationer har renoverats med hög känslighet och lekfullhet. De nya inslagen är väl anpassade till den ursprungliga arkitekturen. Ett projekt i tiden med fokus på hållbarhet, återbruk och effektivt utnyttjande av våra befintliga byggnader.”

Interiör före och efter renovering i den ena av skolbyggnaderna samt fasaden efter renovering.

Juryn:

Anna Heide, affärsutvecklingschef på fastighetsbolaget Trianon
Johanna Bocian Östberg
, studiochef på Okidoki Arkitekter
Kristina Mjörnell, affärs- och innovationsområdeschef på forskningsinstitutet Rise
Pia Lundgren, projektområdeschef på SISAB (Skolfastigheter i Stockholm)
Örjan Wikforss, arkitekt, professor och teknologie doktor

Mer om Kungsbroskolan

Två skolhus från slutet av 1800-talet som efter att ha stått tomma i flera år nu har fått nytt liv genom att omvandlas till hyreslägenheter. Renoveringen har genomförts för att på bästa sätt bevara de byggnadshistoriska värden husen har och samtidigt skapa moderna och trivsamma lägenheter för nya hyresgäster. Ett arbete som krävt samverkan med en rad olika experter och intressenter har lett till att skolområdet, som ligger mitt i stan, nu bidrar till liv och rörelse i stadskärnan.

Rödaktig tegelbyggnad

Röda skolan, den ena av de två skolhusen, som invigdes av kung Oscar II år 1895 och användes som skola fram till 2012.

Byggnaderna har tillgänglighetsanpassats, fått hissar och försetts med balkonger. Alla ändringarna har utförts med stor varsamhet och anpassats till den befintliga miljön. I övrigt har det till stor del handlat om att förfina de befintliga byggnaderna och anpassa dem till bostäder.

När det andra skolhuset byggdes hade fasaden en gul ton, men under mitten av 1900-talet målades huset om till en rosa kulör, och kallas i folkmun därför för Rosa skolan. Nu har huset målats i en ockragul ton likt det ursprungliga originalet.

Projektet genomfördes i samarbete med Link Arkitektur, entreprenören Allt i Bygge och för landskapsarkitekturen står teknikkonsulten Cowi.

Johanna Rydin, ansvarig arkitekt på Link Arkitektur, påpekar att många invånare i Tidaholm har en relation till skolan och därför skulle varit en stor förlust, både kulturhistoriskt och miljömässigt, att riva och bygga nytt.

– Vi har ritat om så lite som möjligt, med stor respekt för de vackra gamla skolorna. Gestaltningsmässigt underordnar sig ändringarna historien, samtidigt som de skapar möjligheter för vår tids behov. En av de roligaste detaljerna som vi har valt att bevara är de gamla trapporna, som är nötta av hundratals barnfötter som sprungit där sedan skolan byggdes i början av 1900-talet, säger hon.

Med facit i hand har Tidaholms Bostads AB konstaterat att det inte blev dyrare att bygga om de befintliga byggnaderna än att riva att bygga nytt.

Fakta om projektet:

Antal lägenheter: 26
Arkitekt: Link Arkitektur
Entreprenör: Alltibygge
Landskapsarkitektur: Cowi
Snitthyra efter renoveringen: 1 650 kronor per kvm och år

Läs mer om alla nominerade projekt och juryns medlemmar via länkarna nedan. Här finns också en mer detaljerad presentation av det vinnande projektet.