- Nyproduktion
- 2023-06-21
- Sveriges Allmännytta
Till ljudet av bjällerklang, högtidstal och mullrande grävmaskiner och hjullastare från byggtomten intill klipptes invigningsbandet till de två nya Kombohusen.
– Det är med stor glädje vi inviger Sveriges första Kombohus Tetris Lamell. Den här typen av byggprocess kommer att påverka hur vi tänker och bygger hållbart i framtiden, sa Sofia Hansdotter.
Bygget av Kombohusen är en del i stora stadsomvandlingen i Kiruna, där delar av staden flyttas för att ge plats åt gruvdriften. De två Kombohusen har sammanlagt 68 lägenheter och ligger alldeles invid hjärtat av den nya stadskärnan med stadshus, kulturhus, torg, gallerior och hotell. De nya Kombohusen – ett rött och ett grönt – blir nu en framträdande del i den nya stadsbilden.
Följt budget och tidsplan
Mikael Pudas, vd på Kirunabostäder, klippte invigningsbandet med guldsax och berättade att han är mycket nöjd med projektet och slutresultatet.
– Projektet har fortlöpt på ett bra sätt, allt har rullat på bra och i stort följt både budgeten och tidsplanen, trots de resursbrister vi har i regionen.
Den enda överraskningen under projektet var markförhållandena – det visade sig att det krävdes pålning, vilket adderade en kostnad på runt tre miljoner kronor.
Husen är upphandlade genom allmännyttans ramavtal.
– Ramavtalet för Kombohus är en bra grund att utgå från, menar Mikael Pudas.
Husen byggs av entreprenören Lindbäcks och på plats vid invigningen i Kiruna fanns David Sundström, affärschef på Lindbäcks.
– Det bästa med de här husen är att de både är klimatvänliga, vackra och rationellt producerade, säger David Sundström.
Kombohusen av modellen Tetris Lamell byggs med en hög andel trä, vilket minskar husens klimatpåverkan. De nya husen i Kiruna har stommar, sockel, takstolar och delar av balkongerna i trä.
Låg klimateffekt
Klimateffekten av Kombohusprojektet i Kiruna uppgår enligt Lindbäcks till 121 kilo koldioxidekvivalenter per bruttoarea (BTA). Det är mindre än 40 procent av påverkan från ett vanligt flerbostadshus, som beräknas belasta klimatet med 312 kilo koldioxidekvivalenter (snitthuset uppskattas bestå av 80 procent betong och 20 procent trä).
– Trä binder ju koldioxid när det växer, vilket betyder att man kan säga att den reella klimateffekten är 50 kilo per BTA, säger David Sundström.
Att husen är industriellt producerade minskar också klimatpåverkan, menar han.
– Det minskar byggspillet, vi kan ha en optimerad process och bygga i en torr och väderskyddad miljö.
Stora delar av husen byggs i färdiga moduler i Lindbäcks fabrik i Piteå.
– Byggtiden för just de här husen är knappt 50 000 timmar, inkluderat allt inuti lägenheterna för att göra huset inflyttningsklart. Bara 40 procent av de timmarna bygger vi på plats, vilket ju är särskilt bra när det är brist på arbetskraft, som det är här i Kiruna.
Kirunabostäder har använt sig av ramavtalets option för seniorboende, vilket innebär att bottenvåningen i stället för lägenheter får ytor för umgänge, i form av en tillgänglighetsanpassad gemensamhetslokal. Lokalen kommer att bokas kostnadsfritt av hyresgästerna i huset.
– Ett extra tillägg är spisvakt i köken, eftersom husen är tänkta som konceptboende för 70-plussare, berättar Amanda Stålnacke, marknadschef på Kirunabostäder.
Ytterligare en speciallösning är genomgående entréer så att hyresgästerna ska kunna komma in i huset både från gatan och gården, vilket var ett krav i detaljplanen.
Bastu på gården
På gården mellan de två husen står ett komplementhus som innehåller tvättstuga och bastu.
– Det går inte att bygga hus i Kiruna utan att ha bastu, annars får man inga nöjda hyresgäster, säger Stefan Björnström, förvaltare på Kirunabostäder.
På vinden byggs lägenhetsförråd. Alla rum i lägenheterna, förutom badrummen, har ekparkett. I badrummen finns egen tvättmaskin och torktumlare, i de mindre lägenheterna i form av en kombinerad tvättmaskin/torktumlare.
Alla lägenheter har antingen fransk balkong, balkong eller uteplats. Även balkonggolven har inslag av trä – golven har en kärna av trä med ytskikt av komposit.
Inflyttning i oktober
I oktober är det dags för inflyttning.
– Vi ser fram emot att få en ännu inflyttning i centrum och kunna hälsa våra nya hyresgäster välkomna till kvarteret Växeln. Tillsammans med kommande projekt ger detta runt 600 nya bostäder som kommer att forma den moderna stadskärnan, säger Mikael Pudas.
Läs mer om stadsomvandlingen här.
Vad är Allmännyttans Kombohus?
Allmännyttans Kombohus är resultatet av en gemensam upphandling bland alla allmännyttiga bostadsföretag i Sverige. Genom att kombinera kraften i samarbete och utveckling av industrialiserade byggmetoder har Sveriges Allmännytta kunnat pressa byggpriserna med upp till 20 procent, samtidigt som vi garanterar kvalitet och möjlighet till varierad arkitektonisk gestaltning.
Visionsbild av kvarteret Växeln i Kiruna, med två Kombohus Tetris Lamell.
Husen i kvarteret Växeln är de första färdigställda Kombohus i den nya generationens Kombohus av typen Tetris Lamell, som byggs av Lindbäcks. Hösten 2022 invigdes det första Kombohuset av typen Bo Punkt, som byggs av JSB. Det aktuella ramavtalet löper fram till den 31 maj 2026.
Läs mer om Allmännyttans alla Kombohus