Klimatförändringarna innebär att värmeböljor blir både vanligare och mer långvariga. Enligt SMHI:s rapport Klimatunderlag för klimat- och sårbarhetsanalyser kan Sveriges temperaturer stiga med mellan 3 och 6 grader till seklets slut, och i södra Sverige kan antalet dagar med temperaturer över 25 °C mer än tredubblas. Detta skapar stora utmaningar för fastighetsförvaltare och boende.
– Detta kommer att innebära fler dygn med varma bostäder sommartid som behöver hanteras av bostadsföretagen. Det behövs både tekniska och naturbaserade lösningar samt ett ändrat beteende hos de boende för att klara av dagar med hög värme, säger Patrizia Finessi.
Gröna ytor ger svalare städer
Värmeböljor kan leda till ohälsosamt varma inomhusmiljöer, vilket särskilt påverkar äldre, kroniskt sjuka, gravida och barn. Folkhälsomyndigheten rekommenderar en maximal inomhustemperatur på 26 °C för sårbara grupper, en gräns som redan idag är svår att hålla.
Ett effektivt sätt att mildra värmeeffekterna är att satsa på gröna bostadsgårdar och parker. Träd och grönska kan sänka temperaturen flera grader jämfört med asfalterade ytor.
– Detta gör att bostadsföretagen bör se sina gröna gårdar som en viktig resurs för både hälsa och klimatanpassning. Gröna gårdar skapar både svala platser utomhus som inomhus och kan bidra till lägre inomhustemperaturer, säger Patrizia Finessi.
3-30-300-principen
Många kommuner arbetar redan med principen 3-30-300 som innebär att alla ska kunna se minst tre träd från sin bostad eller arbetsplats, att ett kvarter ska ha minst 30 procents krontäckning och att det ska vara max 300 meter till ett grönområde.
– Det är en bra tumregel som är lätt att förstå intuitivt – det ger en fingervisning om vad vi människor och naturen mår bra av. Stora träd har betydelse för klimatanpassningen, men även annan grönstruktur som gröna tak och väggar kan ge avsvalkande effekt, menar Patrizia Finessi.
Inom EU:s strategi för biologisk mångfald, är ett av målen att plantera tre miljarder träd fram till 2030. För bostadsföretag kan dessa riktlinjer vara en vägledning i arbetet för att skapa mer hållbara och hälsosamma boendemiljöer.
Välkommen till ett webbinarium där vi går igenom vägledningen ”Klimatanpassning av bostadsföretag”. Kursen är utformad för att ge dig grundläggande verktyg för att identifiera klimatriskerna på era fastigheter, organisera klimatanpassningsarbetet och hitta tänkbara åtgärder.
Webbinarium 8 maj, läs mer här:Läs mer
Vägledning för klimatanpassning:
I Vägledning för klimatanpassning med fokus på naturbaserade lösningar finns det fler exempel på åtgärder.
Rapport från Folkhälsomyndigheten:
I Folkhälsomyndighetens rapport Boende- och närmiljö påverkar vår hälsa kan man läsa att grönska främjar vår hälsa genom att bland annat bidra till ökad fysisk aktivitet, minska stress, förbättra luftkvaliteten och minskar bullerstörningar.
Klimatrapport SMHI:
SMHIs rapport Klimatunderlag för klimat- och sårbarhetsanalyser uppskattar att utomhustemperaturerna i Sverige kan komma att stiga mellan 3 – 6°C i slutet av detta sekel.
Råd om inomhustemperatur:
I Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperaturer inomhus är riktvärdet för bostäder och boenden max 26 °C dygnet runt för känsliga personer.
Principen 3-30-300:
Läs om att arbeta med riktlinjer i grönplaneringen: 3-30-300 .