- Energi
- 2024-05-17
- Sveriges Allmännytta
Kravet på energiledningssystem gäller för företag med en genomsnittlig årlig energianvändning över 85 terajoule. Energiledningssystemet ska vara certifierat av ett oberoende organ, i enlighet med relevanta europeiska eller internationella standarder, senast den 11 oktober 2027. 85 terajoule är lika mycket som 23,6 gigawattimmar.
– Det motsvarar ungefär 2 700 bostäder, eller 175 000 kvadratmeter, med en energiprestanda om 135 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Så många av våra medlemmar kan komma att träffas av detta krav, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.
Behövs parallella system?
Bland Sveriges Allmännyttas medlemmar har drygt 15 procent ett certifierat miljöledningssystem enligt ISO 14 001, men bara 1 procent har ett certifierat energiledningssystem enligt ISO 50 001.
Frågan är nu om företag som har ett certifierat miljöledningssystem även kommer att behöva ett certifierat energiledningssystem?
– Jag uppfattar energieffektiviseringsdirektivet som tydligt på den punkten: Företag som tillämpar ett miljöledningssystem, certifierat av ett oberoende organ i enlighet med tillämpliga standarder, behöver inte implementera ett energiledningssystem, förutsatt att miljöledningssystemet inbegriper energikartläggning enligt lägstanivå i direktivet, säger Veronica Eade, enhetschef på Energimyndigheten.
Hon understryker samtidigt att Energimyndigheten ännu inte har något uppdrag avseende den artikel i energieffektiviseringsdirektivet som berör energiledningssystem och energikartläggningar.
– Det är därför fortfarande oklart om fastighetsbolag kommer att beröras. Jag hoppas att vi kan få klarhet i detta så snart som möjligt.
Energikartläggningar inom kort
Många av Sveriges Allmännyttas medlemmar berörs sedan tidigare av lagen om energikartläggning (2014:266) och kommer enligt denna sannolikt att behöva göra energikartläggningar inom kort. Vad gäller då?
– Det är lag 2014:266 som gäller till dess att en ny lagstiftning träder i kraft, och vägledningarna från den föregående perioden 2020–2023 gäller även under perioden 2024–2027. Inga nya vägledningar har tillkommit, säger Veronica Eade.
Senast fyra år efter en tidigare genomförd energikartläggning ska en ny kartläggningsperiod påbörjas och inrapporteras under det första kvartalet året efter genomförandet.
– Avslutningsvis vill jag gärna lägga till att det alltid är rätt att vara resurseffektiv, oavsett verksamhet, säger Veronica Eade.
Vill du veta mer om energieffektivisering och energiledningssystem?
Välkommen till Sveriges Allmännyttas Energieffektiviseringsdag, med föreläsningar om EU:s energieffektiviseringsdirektiv och nya regelverk! Vilka krav kommer att ställas och kommer nya certifieringar och regelverk bli nödvändiga? Vi får information direkt från Energimyndigheten och experter på plats.
Därtill berättar medlemsföretag genom presentationer och studiebesök om hur de har gjort för att energieffektivisera, och hur AI-stöd och digitala tvillingar kan underlätta strategi- och beslutsarbete.
Välkomna till en dag fylld med kunskap och erfarenhetsutbyte för dig som arbetar med energieffektivisering och energieffektiva lösningar!
Stockholm, 27 juni
Läs mer och anmäl dig här!