– Det är oroande att antalet avhysningar ökar även i år, särskilt när det gäller antalet barn som berörs, säger Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta.

Att förlora sitt hem får allvarliga konsekvenser, både för den enskilda individen och för samhället i stort. Därför arbetar majoriteten, cirka 85 procent, av Sveriges Allmännyttas medlemmar aktivt för att förebygga avhysningar. Tidiga insatser och en god samverkan är framgångsfaktorer i det förebyggande arbetet. De flesta, cirka 70 procent, samverkar också med socialtjänsten för att motverka att hyresgäster i ekonomisk utsatthet måste lämna sitt hem.

– En väg in till kommunens avhysningsförebyggare är något våra medlemmar ofta framhåller som en framgångsfaktor. Att arbeta med medgivande där hyresgästen godkänner att bostadsbolaget får diskutera situationen med socialtjänsten är en annan. Kommunens budget och skuldrådgivning är en värdefull resurs för den som har svårigheter att få ekonomin att gå ihop, säger Åsa Schelin.

Vi vet att en majoritet av vräkningarna beror på obetalda hyror, ofta kopplade till ekonomisk utsatthet och skuldsättning. En avbetalningsplan kan vara en hjälp för någon som tillfälligt hamnat efter med sin hyra, men finns inte betalningsförmågan kan anstånd med hyran snarare bidra till en större skuld när avhysningen väl är ett faktum.

Förebyggande arbete kan inte vara ensam lösning

Även om det vräkningsförebyggande arbetet är viktigt och alltid går att förbättra, så är det inte lösningen på det ökade antalet avhysningar. Människors bristande betalningsförmåga är minst lika viktigt att adressera.  Hur bra det vräkningsförebyggande arbetet än fungerar kan en avhysning endast undvikas genom att hyran betalas.

Det är fler och fler som har svårt att få ekonomin att räcka till och bostadsbidraget som syftar till att jämna ut förutsättningarna så att alla ska kunna bo i en god bostad har inte följt med den allmänna kostnadsutvecklingen. Den tillfälliga höjningen av bidraget som funnits några år har nu också tagits bort.

– Att söka hjälp är svårt för många, men mitt råd är verkligen att alltid prioritera hyran först, att höra av dig till hyresvärden så snart som möjligt om ekonomin tillfälligt inte räcker till. Kontakta också kommunens budget och skuldrådgivare, samt undersök möjligheterna till ekonomiskt stöd. Kanske är det också så att den nuvarande bostaden är för kostsam, undersök tidigt vilka möjligheter som finns att byta till en bostad som bättre passar plånboken, avslutar Åsa Schelin.