- Hållbarhet, Trygghet
- 2022-11-10
- Sveriges Allmännytta
Den nya fastighetsägarföreningen i Linköping ska stötta och driva initiativ som leder till att människor trivs och känner sig trygga i stadsdelen Berga. Det kan handla om allt från att skapa mötesplatser och fritidssysselsättning till att föreslå och verka för detaljplaneändringar som gagnar stadsdelen.
– Vi vet att vi som fastighetsägare spelar en viktig roll för områdets utveckling. Vi finns närvarande, vi känner våra hyresgäster och deras behov och vi vill alla spela en aktiv roll i att utveckla området i positiv riktning, säger Mia Powalko, stadsdelsutvecklare i Berga och ordförande i fastighetsägarföreningen under det första året.
Hon framhåller att fastighetsägarna redan i dag arbetar tätt tillsammans i många frågor.
– Men genom att öka och formalisera samarbetet ytterligare hoppas vi få ännu större genomslagskraft för de satsningar vi gör, säger Mia Powalko.
Bra sätt att lyfta ett område
Samverkan mellan flera olika fastighetsägare i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar blir allt vanligare i Sverige.
– En sådan här samverkan kan vara ett bra sätt att försöka komma åt otrygghet och lyfta ett område, även om det tar tid. Det är ett lovvärt initiativ som visar på fastighetsägarnas vilja att ta ansvar, säger Lena Liljendahl, boendeexpert på Sveriges Allmännytta.
Utöver Stångåstaden ingår Heimstaden, HSB, Lejonfastigheter och Ica Fastigheter i den nya fastighetsägarföreningen i Linköping. Föreningen kommer ha särskilt fokus på frågor som ligger utanför respektive organisations ordinarie förvaltning.
– Själva samverkansformen kommer säkerligen att ge flera vinster och positiva bieffekter, menar Lena Liljendahl.
Ska vara en tydlig aktör
Visionen för fastighetsägarföreningen är att Berga ska vara en trivsam och inspirerande livsmiljö för alla åldrar. För att nå dit ska föreningen lägga fokus på att:
- vara en tydlig och stabil aktör i Berga och verka för en högre sysselsättnings- och utbildningsgrad
- skapa en meningsfull fritid för både barn, ungdomar och vuxna
- säkerställa att nya initiativ ingår i ett helhetstänk för stadsdelen
- påverka utvecklingen av infrastrukturella initiativ
- säkerställa en positiv utveckling för Berga som stadsdel och för boende och verksamma i stadsdelen genom goda samarbeten med andra viktiga aktörer.
Berättar om arbetsmetoder
Under Sveriges Allmännyttas utbildning i stadsdelsutveckling ingår bland annat ett besök i Linköping, då Stångåstadens stadsdelsutvecklare berättar om sina arbetsmetoder och visar runt i stadsdelarna Berga och Skäggetorp.
En annan modul i utbildningen handlar specifikt om partnerskap och samverkansavtal, med besök på olika platser i Norrköping (mer om utbildningen nedan).
Ny utbildning för stadsdelsutvecklare
Vill du lära dig mer om hur man kan höja det sociala kapitalet i ett bostadsområde? Sveriges Allmännyttas utbildning om hållbar stadsdelsutveckling tar upp såväl olika teorier och modeller som konkreta exempel på hur olika bostadsbolag arbetar.
Fyra tillfällen med start 31 januari.
Modul 1: Staden i världen – Stockholm och Fittja
Modul 2: Att skapa trygga bostadsområden – Linköping
Modul 3: Partnerskap och samverkan – Norrköping
Modul 4: Hållbar stadsdelsutveckling – Malmö
Många namn och modeller
Samverkan mellan fastighetsägare och andra aktörer kan ske i olika former och enligt olika modeller och benämns då lite olika. Tre vanliga samverkansmodeller är idéburet offentligt partnerskap (IOP), effektiv samordning för trygghet (EST) och Business Improvement Districts (BID).
Den som vill veta lite mer om vad modellerna innebär kan ladda ned Sveriges Allmännyttas vägledning om samverkan i bostadsområden. Här finns också en checklista med tips för företag som vill starta en organiserad samverkan (se nedan).
Kom igång med samverkan
Vägledningen Samverkan i bostadsområden ger grundläggande kunskap om några vanliga samverkansmodeller och hur de kan fungera i praktiken.
Medlemsföretag i Sveriges Allmännytta kan ladda ner vägledningen kostnadsfritt.
Ladda ned den här
Utveckla miljonprogrammet – studiebesök under Fastighetsträffen
Under Fastighetsträffen ingår bland mycket annat ett besök i Skärholmen för att studera det stora stadsutvecklingsprojektet som ska utveckla miljonprogrammet med 6 500 nya bostäder, fler skolor, mer närservice, mötesplatser och satsningar på parker och grönområden. Allt med social hållbarhet i fokus.
24–25 januari
Läs mer om Fastighetsträffen