Boverket följer sedan 2011 de allmännyttiga bostadsaktiebolagens värdeöverföringar till kommunerna. I en färsk rapport avseende räkenskapsåret 2022, baserat på uppgifter från 257 bolag, framgår följande:

  • 63 procent av bolagen gjorde inte någon värdeöverföring
  • 35 procent gjorde värdeöverföringar med tillåtet belopp
  • 2 procent gjorde värdeöverföringar utöver tillåtet belopp

− Flertalet kommuner låter alltså överskottet stanna kvar i bolagen. Där gör det nytta genom att bidra till att konsolidera ekonomin och till investeringar i nyproduktion, renovering och till underhåll, säger Jörgen Mark-Nielsen.

Sammanlagt tog kommunerna ut 616 miljoner kronor från de allmännyttiga bostadsaktiebolagen, varav 493 miljoner kronor ryms inom undantagen från värdeöverföringsbegränsningen (se nedan). Båda beloppen är lägre jämfört med året innan.

Sex otillåtna värdeöverföringar

Bestämmelserna om begränsning av värdeöverföringar finns i allbolagen (även mer om detta nedan). Tillåten värdeöverföring för räkenskapsåret 2022 uppgick till 2,46 procent av det tillskjutna kapitalet, dock högst hälften av bolagets resultat.

För räkenskapsåret 2022 har sex kommuner gjort otillåtna värdeöverföringar. Totalt har cirka 15,6 miljoner kronor överförts utöver vad som är tillåtet; en enskild kommun står för 13,6 miljoner kronor av detta.

Orsakerna varierar

Orsakerna till de otillåtna utdelningarna varierar. I några fall saknas ett beslut från kommunfullmäktige när det gäller vinsten från en fastighetsförsäljning. I andra fall har en felaktig statslåneränta använts som beräkningsgrund. I ytterligare några fall har värdeöverföringen varit större än hälften av föregående års resultat.

– Det är väldigt få kommuner som gjort otillåtna värdeöverföringar från sina bostadsaktiebolag. Så gott som alla håller sig inom lagens ramar. Antalet otillåtna värdeöverföringar har till och med minskat jämfört med tidigare år. Det tolkar jag som att allbolagens regler om värdeöverföringar har satt sig och respekteras, säger Jörgen Mark-Nielsen.

Uppgifter ska lämnas varje år

Allmännyttiga bostadsaktiebolag ska varje år lämna uppgifter om värdeöverföringar till länsstyrelserna. De lämnar därefter en redovisning till Boverket, som i sin tur sammanställer uppgifterna i en rapport till regeringen.

Undantag för sociala åtgärder

Det finns vissa undantag från begränsningsreglerna. Det gäller bland annat om överförda medel används till åtgärder som främjar integration och social sammanhållning eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar. Detta undantag har utnyttjats av 28 kommuner.

Bland åtgärder som kommunerna vidtagit för att främja integration och social sammanhållning nämns i Boverkets rapport upprustning och anläggande av allaktivitetshus, fritidsanläggningar och idrottsplatser samt kostnader för fältarbetare och integrationsprojekt.

Bland åtgärder som tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar nämns olika former av boende för missbrukare, skyddat boende för våldsutsatta kvinnor, genomgångsboenden, boenden för anvisade nyanlända samt kostnader för hemlöshet.

Värdeöverföringsbegränsningarna i allbolagen

Den tillåtna värdeöverföringen motsvarar den genomsnittliga statslåneräntan under räkenskapsåret, med tillägg av en procentenhet räknat på det kapital som kommunen skjutit till i bolaget som betalning för aktier. Värdeöverföringarna får dock inte överstiga ett belopp som motsvarar hälften av bolagets resultat för föregående räkenskapsår.

Denna begränsning gäller inte för överföring av nettoöverskott som uppkommit vid avyttring av fastigheter. Sådana värdeöverföringar får dock inte överstiga hälften av nettoöverskottet och ska ha föregåtts av kommunfullmäktiges beslut.

Begränsningen[A8]  gäller inte för överföring av överskott som uppkommit under föregående räkenskapsår om överskottet används för sådana åtgärder inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning, eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar.

Begränsningen gäller inte heller om värdeöverföringen görs mellan allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag inom samma koncern.

Det finns ingen sanktion vid otillåten värdeöverföring.