- Allmännyttan, Nyproduktion
- 2024-10-11
- Sveriges Allmännytta
Margaritis Schinas, vice ordförande i EU-kommissionen, inledde debatten med att konstatera att det finns ett stort behov av hållbara och anständiga bostäder till en överkomlig kostnad (”sustainable, decent and affordable housing”).
Han menade också att tillgång till socialt boende och bostadsstöd för behövande är en princip i den europeiska sociala pelaren (det politiska programmet inom EU kring sociala frågor, exempelvis utbildning, jämställdhet och arbetsvillkor). Därtill betonade han att bostadspolitiken är avgörande för sammanhållningen inom EU och viktig för att uppnå EU:s gröna ambitioner.
– Bostäder kommer att vara en prioriterad fråga för kommissionen under den kommande mandatperioden, sa Margaritis Schinas, och framhöll att det är dags för förändring och att hjälpa dem som är mest behövande.
Skilda uppfattningar mellan grupper
Samtliga politiska grupper i parlamentet instämde mer eller mindre i att det finns ett stort behov av bostäder till överkomlig kostnad. Vad man såg för underliggande orsaker till bristen och lämpliga lösningar skilde sig dock åt.
Patriots for Europe och The European Conservatives and Reformists Group ansåg att de energikrav som EU ställer på byggnader är en underliggande orsak till att bostäder blivit dyra.
– Det är naturligtvis riktigt att det kostar pengar att energieffektivisera och bromsa de pågående klimatförändringarna. Men det kommer att kosta mer att hantera de kommande klimatförändringarna om vi inte gör det, kommenterar Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.
”Sverige avskräckande exempel”
Behovet av finansiering lyftes återkommande, och gruppen Socialists and Democrats menade även att det kan finnas behov av en striktare reglering av hyrorna, för att ”undvika otillbörliga höjningar, sätta en gräns för turistlägenheter och beskatta tomma bostäder som inte används till annat än spekulation”.
Den svenska Europaparlamentarikern Johan Danielsson (s) tog inte upp en hyresreglering som ett alternativ.
Däremot lyfte han i debatten Sverige som ett avskräckande exempel, eftersom bostadsbyggandet i landet enligt honom minskat så mycket på grund av att stödet för bostadsbyggande dragits tillbaka. Johan Danielsson menade också att EU behöver ta bort de hinder som finns för de lokala och regionala politiker, allmännyttan och även nationella regeringar som vill bedriva en aktiv bostadspolitik för ökat bostadsbyggande.
Prioriteringar för Sveriges Allmännytta
– Sveriges Allmännytta kommer att noga följa kommissionens arbete och delta i de dialoger som kommer att hållas om den europeiska planen för överkomliga bostäder, säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.
– Vi kommer också att sprida kunskap om den generella bostadspolitik som bedrivs i Sverige och som syftar till att alla ska kunna leva i goda bostäder – där de som behöver samhällets stöd får bostadsbidrag i stället för att hänvisas till särskilda socialbostäder för låginkomsttagare.
Nyhetsbrev om EU-frågor
Anställda och förtroendevalda i Sveriges Allmännyttas medlemsföretag har möjlighet att prenumerera på kostnadsfria nyhetsbrev med olika inriktningar – bland annat EU-frågor.
Läs mer och prenumerera här!