Placeholder

Åtgärderna nedan är exempel som de boende själva kan genomföra. Alla åtgärder påverkar fastigheternas energianvändning och alltså även bostadsbolagets ekonomi. Sprid dessa tips till hyresgästerna och involvera de boende i energispararbetet! allmännyttan.se finns fler energispartips som påverkar hyresgästernas egna plånböcker.  

Värme

Placera inte stora möbler framför elementen 

Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet. Det kan i sin tur innebära att du upplever rum eller bostad som onödigt kalla, vilket i sin tur kan leda till klagomål som gör att hyresvärden höjer värmen för alla bostäder i huset. Helt i onödan! 

Räkneexempel: För varje grad som värmen höjs i onödan kan energianvändningen öka med fem till tio procent. Görs det för hela din bostad kan energianvändningen öka med 400–600 kWh/år per bostad. 

Vädra snabbt med tvärdrag 

Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen. 

Räkneexempel: Har du fönster på glänt hela tiden, även när det inte är sommar? Då kan energianvändningen för värme öka med 400–600 kWh/år per bostad. 

Sov inte med öppet fönster 

Sov inte med öppet fönster - det kan dubblera energianvändningen för värme. Dra istället ned temperaturen på ditt element och om inte det räcker - kontakta din hyresvärd. 

Räkneexempel: Sover du med öppet fönster även när det inte är sommar. Då kan energianvändningen för värme öka med 400–600 kWh/år per bostad. 

Undvik drag från fönstren 

Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta din fastighetsskötare om du känner drag. 

Räkneexempel: Otäta fönster kan öka energianvändningen med 200–300 kWh/år per bostad. 

Tipsa värden om ojämna och kalla radiatorer 

Har du vridit på värmen på dina radiatorer men upplever att de inte blir varma eller ojämnt varma? Kan du även höra ett porlande ljud från radiatorerna?  Då behövs systemet luftas, vilket kommer ge dig ett behagligare inomhusklimat – kontakta din hyresvärd! 

Räkneexempel: Med ett väl fungerande värmesystem kan en jämnare temperatur hållas, vilket kan sänka den totala värmeanvändningen med fem till tio procent. Görs det för hela ditt flerbostadshus kan energianvändningen minska med 400–600 kWh/år per bostad. 

Varmvatten

Plana ut kurvan 

Den energianvändning som är beroende av vårt beteende (matlagning, dusch m.m.) är som högst på morgon och eftermiddag, det är då klimatutsläppen är som störst: el måste importeras och fjärrvärmeverken kör igång sin reservkraft, som ofta är fossila bränslen. Kan du minska ditt användande av varmvatten under vardagar klockan 8.00–11.00 och klockan 16.00–19.00, så bidrar du till att minska utsläppen från energisektorn och även till att sänka energipriserna. 

Handdiska inte under rinnande vatten 

Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten kan det gå åt över 100 liter vatten! Använd istället balja eller diskpropp. 

Räkneexempel: Genom att inte diska under rinnande vatten kan du spara 50 l varje gång du diskar, vilket kan innebära 15 m3 per år. 15 m3 varmvatten kräver nästan 700 kWh värmas upp. 

Duscha snabbt och effektivt istället för att bada i badkaret 

Genomsnittssvensken gör av med ungefär 100-200 liter vatten per dygn. Ungefär en tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha. 

Räkneexempel: En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska energianvändningen för varmvattnet med 500 kWh/år per person. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret. Använd en duschtimer om du vill hålla koll på tiden! 

Tipsa värden om droppande kranar 

En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch och det till ingen nytta. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten – helt i onödan! 

Tipsa värden om läckande toaletter 

I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan sju fulla badkar – per dygn! 

Elektricitet

Plana ut kurvan

Den energianvändning som är beroende av vårt beteende (matlagning, dusch m.m.) är som högst på morgon och eftermiddag, det är då klimatutsläppen är som störst: el måste importeras och fjärrvärmeverken kör igång sin reservkraft, som ofta har stor klimatpåverkan. Kan du minska ditt elanvändande vardagar klockan 8.00–11.00 och klockan 16.00–19.00, så bidrar du till att minska utsläppen från energisektorn och även till att sänka energipriserna. 

Kör med din diskmaskin på smartaste sätt 

Har du diskmaskin? Grattis du sparar redan från början både energi och vatten. Men se till att köra den med full maskin och kör den på det program som använder minst energi - och ECO-program. 

Räkneexempel: En diskmaskin använder ungefär 10 liter vatten och 1 kWh för varje disk. Kan du köra diskmaskinen varannan dag i stället för varje? Då sparar du ungefär 180 kWh el och 1,8 m3 vatten om året! 

Använd inte handdukstork i onödan 

Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Glöm inte att stänga av den när handdukarna är torra. 

Räkneexempel: En handdukstork står ofta på i onödan och använder då ofta 500 kWh/år. Här kan du spara massvis med energi! 

Använd inte golvvärme i onödan 

Har du en golvvärme i badrummet? Fundera om och när du verkligen behöver den golvvärmen och vilken temperatur du valt. Golvvärme är en av de största energitjuvarna i flerbostadshus! 

Räkneexempel: Golvvärmen står ofta på i onödan och använder då ofta 1000 kWh/år. Här kan du spara massvis med energi! 

Undvik torktumlaren

Att torktumla tvätten känns kanske bekvämt men sliter på dina kläder och använder mycket energi. Försök lufttorka dina kläder i stället, helst utomhus annars i ett väl ventilerat utrymme. 

Räkneexempel: Varje gång du använder torktumlare använder du 2–8 kWh. Har du tidigare använt torktumlaren 3 gånger i veckan och kan minska detta till 3 gånger i månaden? Då kan du spara 500–700 kWh/år! 

Torkskåpet är en stor energitjuv

Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan.

Räkneexempel: Ett torkskåp i en tvättstuga kan använda 5000 kWh/år! Med dagens energipris innebär det över 15 000 kronor!

Tvätta med full maskin

Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Och centrifugera väl – det förkortar torktiden och energiåtgången.

Tvätta inte i för hög tempreatur

Tvätta inte i för hög temperatur. Använd energiprogram om det går. Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som 60 grader. Överdosera inte tvättmedlet utan läs på paketet hur mycket som behövs.

Lufttorka tvätten – det är mest energisnålt

Låt tvätten hängtorka om det inte är så bråttom! Använd torktumlare och torkskåp sparsamt – de är stora energitjuvar!

Räkneexempel: Ett hushåll som tumlar sin tvätt fyra gånger i veckan skulle kunna spara nästan 1000 kWh el på att hänga tvätten i stället för att torktumla. Med dagens energipris innebär det över 2500 kronor.

Ta ansvar för trapphuset

Tänd inte trapphusbelysningen om det inte behövs. Och släck om det står och lyser i onödan. Om fönstren i trapphusen är öppna stäng dem. Använd inte hissen om du inte behöver.

Motor- och kupévärmare

Har du motorvärmare eller kupévärmare till bilen. Här kan du spara mycket energi! Ta för vana att inte använda dessa om det är varmare än +10˚C på natten, vid kallare temperaturer räcker det vanligtvis med en timme. 

Förbättringsarbete i fyra steg

Åtgärder för fungerande drift

Tekniska åtgärder som kräver större investeringar