- Boende
- 2024-12-05
- Sveriges Allmännytta
I en tid där antalet tomma lägenheter ökar i många kommuner introducerar många allmännyttiga bostadsbolag alternativa lösningar. Istället för att enbart utgå från traditionella kösystem, som ofta gynnar dem som har stått i kö längst, presenterar rapporten exempel på andra urvalsgrunder:
- Poängfria snabbspår
- Internköer och reservationer för vissa målgrupper
- Lottning av lägenheter
Långa uthyrningstider
En av rapportens slutsatser är att traditionella kösystem paradoxalt nog kan göra det svårt att hyra ut även attraktiva lägenheter. Eftersom kötiden går förlorad när ett kontrakt skrivs avvaktar ofta personer med många poäng att tacka ja till en lägenhet. Konsekvensen för bostadsföretagens del blir att uthyrningsprocessen förlängs och att de drabbas av ökade kostnader.
– Det är en missuppfattning att långa köer alltid innebär en hög efterfrågan, konstaterar Åsa Schelin, expert inom bostadssociala frågor på Sveriges Allmännytta.
– På många orter kan vi samtidigt ha långa köer och vakanser. Det är därför viktigt att förnya vårt sätt att arbeta med uthyrning – och ge fler möjlighet att flytta snabbare.
Affärsnytta och samhällsnytta
Genom att korta uthyrningstiderna och minska administrationen kan hyresvärdar samtidigt sänka sina kostnader och minimera risken för tomma lägenheter.
Sveriges Allmännytta hoppas att fler medlemsföretag tar till sig de lösningar som redan fungerar väl och anpassar dem efter sina lokala behov.
– Detta är ett ypperligt exempel på hur samhällsnytta kan förenas med affärsnytta, säger Åsa Schelin.
– Vi ser en möjlighet att minska antalet outhyrda lägenheter och samtidigt bidra till att även personer med kort eller ingen kötid kan få ett hem. På så sätt kan exempelvis unga, nyanlända, nyskilda och andra som har ett bostadsbehov här och nu inkluderas i större utsträckning.
Rapporten finns för kostnadsfri nedladdning via länken nedan.