Mot bakgrunden att stärka Allmännyttan i att tillvarata möjligheterna med digitaliseringen i en allt snabbare och mer föränderlig värld antogs 2018 – Agenda för allmännyttans digitalisering (pdf) – av Sveriges Allmännyttas Digitaliseringsråd. Rådet består av VD-representanter från medlemsbolagen och arbetet med att forma agendan gjordes tillsammans med oberoende digitaliseringsstrateger och nyckelpersoner från BoIT (pdf). I agendan fastslogs bland annat att ett bredare initiativ för att driva på digitaliseringsfrågorna på ett nytt, snabbare och mer flexibelt sätt behövdes. Därför lanseras Allmännyttans Digitaliseringsinitiativ (pdf) – en treårig satsning (2020-2022) för att bredda och accelerera digitaliseringen inom allmännyttan.
I samband med att Digitaliseringsinitiativet startade så avslutades BoIT och allmännyttans produktägarskap för fastAPI samordnas idag av Sveriges Allmännytta och vidareutvecklingen bedrivs i samarbete med BIM Alliance Sweden, systemleverantörer och tjänsteutvecklande företag. Bransch-API:et fastAPI stöds idag av samtliga fastighetssystem och flera tredjepartstjänster som certifierat sina tjänster.
I augusti avslutades Digitaliseringsinitiativet med konferensen – En framtidssäkrad Allmännytta (29-30 AUG 2022). Genom Digitaliseringsinitiativet verksamhetsutvecklingsprogram och de andra stöd och verktyg som initiativet tagit fram har medlemmar tillgång till handfasta verktyg för digitalt driven verksamhetsutveckling, kompetensutveckling och rådgivning i digitaliseringsfrågor.
Digitaliseringsprogrammet syftar till att ge allmännyttans bostadsbolag stöd inom digitalt driven verksamhetsutveckling. Programmet är en är en paketering av Digitaliseringsinitiativet (2020-2022) och erbjuder möjlighet till samverkan inom digitalisering i allmännyttan, kunskapsprogram & omvärldsanalys. På Sveriges Allmännyttas utbildningsplattform tillhandahålls verktyg, analyser och kunskapsunderlag framtagna av Digitaliseringsinitiativet. Dessa kan kompletteras med stöd från ramavtalade konsulter, konsultstöd erbjuds både på bolagsnivå men även i samverkan mellan bolag.
- Digitaliseringsradarn (planeringsverktyg)
- Tillgång till e-utbildningar på Sveriges Allmännyttas utbildningsplattform
- Tillgång till öppna källkodsprojekt
- Rådgivning
- Processledning
- Implementationshjälp – fastAPI & öppen källkod