För femte året i rad arrangerar Sveriges Allmännytta tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ, där fokus ligger på energieffektivisering, fossilfrihet, effekttoppshantering och användning av förnybar energi. Tävlingen är uppdelad i två kategorier: en för små och medelstora medlemsbolag samt en för de större bolagen.

Bidragen har betygsatts utifrån hur väl de uppfyller målen i Klimatinitiativet, om projekten är innovativa och om de har verifierade och mätbara resultat. Juryn har även tittat på om projektet kan inspirera andra och om det har potential att implementeras av fler medlemsbolag.

– Dessutom bedöms nytänkande och kreativa lösningar som kan driva klimat- och energiarbetet framåt, säger Frida Hansson som är projektledare för tävlingen.

Två nya jurymedlemmar

Årets jury inkluderar två nya medlemmar: Ulla Janson, universitetslektor vid Lunds Tekniska Högskola, och Tove Malmqvist, seniorforskare vid KTH. Ulla Jansson forskar kring hållbar byggindustri, med fokus på energianvändning, livcykelanalyser, avfallsgenerering och cirkularitet och Tove Malmqvist är docent på avdelningen för hållbarhet, utvärdering och styrning på KTH.

De tre övriga i juryn är Jörgen Ågren, hållbarhetsstrateg på HBV, Emmy Lennevald-Calli, miljöstrateg på Hyresgästföreningen och Björn Bergstrand, hållbarhetschef på Kommuninvest.

– Det var väldigt spännande diskussioner under juryarbetet och alla bidrog med olika perspektiv. Men i slutändan var alla väldigt överens om vilka som blir värdiga vinnare i båda kategorierna, säger Frida Hansson.

Rekordmånga bidrag

I år var det rekordmånga som ville vara med i tävlingen om Allmännyttans bästa klimatinitiativ. Och bidragen gjorde intryck på juryn.

– Det är en ökad kvalitetshöjd jämfört med tidigare år. Mycket är både innovativt, ambitiöst och holistiskt. Det är ett tydligt fokus på återbruk och många aviserar ett bättre resursutnyttjande. Dessutom har biologisk mångfald tillkommit på många håll jämfört med tidigare år, säger Björn Bergstrand, hållbarhetschef på Kommuninvest.

Ulla Janson från Lunds Tekniska högskola tycker att bidragen är en bra spegling i stort och smått av det man brottas med i olika städer. Och hon vill speciellt lyfta de små bolagen.

– Jag är väldigt imponerad av hur de mindre bolagen, trots ekonomiska utmaningar, lyckas så väl. De är verkligen stjärnor i allmännyttans krona.

Vinnarna koras på Klimat- och energikicken

De sex utvalda finalisterna kommer att presentera sina projekt vid Klimat- och Energikicken i Tylösand den 13 november, och på kvällens konferensmiddag kommer sedan vinnarna att koras.