- Okategoriserade
- 2024-11-04
- Sveriges Allmännytta
För femte året i rad arrangerar Sveriges Allmännytta tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ, som uppmärksammar klimatsmarta projekt bland medlemsbolagen. Tävlingen är indelad i två olika storlekskategorier för att inkludera företag i alla storlekar.
– Det är andra året vi har två kategorier, och det är roligt att se fler bidrag även från våra mindre medlemmar. De imponerar och visar att storlek inte behöver vara avgörande för att driva den gröna omställningen, säger Frida Hansson, projektledare på Sveriges Allmännytta.
Bidragen har bedömts både av en intern och en extern oberoende jury som tittat lite extra på om bidragen är inspirerande, innovativa och visar resultat. Under Klimat- och Energikicken i Tylösand den 13–14 november kommer finalisterna att presentera sina projekt, och vinnarna avslöjas under middagen.
Finalist nummer 1:
Strömstadsbyggen AB
– Kylning av datacenter blir hyresgästernas värme
I ett av Strömstadsbyggens bostadshus höll ett kommunalt datacenter på att byggas i en av bottenlokalerna. Företaget startade då ett pilotprojekt för att se hur de kunde återanvända spillvärmen från datacentrets kylsystem.
– Vi som allmännyttigt bolag har ett ansvar i att tänka hållbart, och att genomföra projekt där flera aspekter av hållbarhet går hand i hand är nödvändigt för att de ska lyckas på lång sikt, säger Tobias Kristiansson, VD på Strömstadsbyggen AB
Problem med kalla hål
Strömstadsbyggen använder sig delvis av bergvärme, och ett problem med bergvärme är när borrhålen blir för kalla. Genom tekniska lösningar värmer nu Strömstadsbyggen dessa kalla borrhål genom att flytta energi från datalagringen till borrhålen.
– Vi såg en möjlighet att på ett innovativt sätt ta hand om våra resurser på ett bättre sätt. Förutom att projektet är bra för miljön genom att kunna fasa ut fossila bränslen, är det även bra för vår ekonomi. Dessutom löser det flera av våra problem kopplat till uppvärmning av fastigheter, säger Tobias Kristiansson.
Spillvärmen från pilotprojektet beräknas spara bostadsbolaget 183 000 kWh per år och producerar dessutom 600 m³ varmvatten årligen i direkt anslutning till datacentret. Strömstadsbyggen lyfter fram att många fastigheter har svåruthyrda ytor, och att det inte enbart är en bra affär att använda dessa utrymmen för eventuell datalagring utan att man även kan göra det till en hållbar affär på detta sätt.
Vad tycker ni om att vara finalist?
– Vi känner oss redan som vinnare! Som finalist får vi chans att berätta om projektet, visa upp oss och förhoppningsvis få goda inspel och nyfikna frågor av andra kunniga i branschen, säger Tobias Kristiansson.
Strömstadsbyggens projekt visar på hur man genom nytänkande tillvägagångssätt kan lösa flera problem med en lösning. Att minska vakanskrav och samtidigt åstadkomma klimatnytta genom att ta tillvara på spillvärme är innovativt, ekonomiskt hållbart och även replikerbart för andra bolag som använder bergvärme.
Finalist nummer 2:
Ronnebyhus – Renoveringen Peder Holm
I Ronneby stod ett 1950-talshus med 27 lägenheter med ett rivningsbeslut, och en ny byggnad var planerad att ta dess plats. Men Ronnebyhus valde en annan väg. Genom noggranna beräkningar och djupare analyser upptäckte de att en helrenovering inte bara var ekonomiskt fördelaktig, utan även kunde skapa fler lägenheter och minska miljöbelastningen. De lyckades därmed få rivningsbeslutet hävt.
– Vi började räkna på renovering eftersom vi anade att det kunde vara mer lönsamt. Besiktningen visade att gammalt inte nödvändigtvis betyder dåligt. När ekonomin talade för renovering, var styrelsen med oss på en 180-graders vändning, berättar Ida Karlsson, fastighetschef på Ronnebyhus.
Fokus på energi och återbruk
Miljö- och byggnadsförvaltningen klassade byggnaden som bevaransvärd, vilket satte fokus på energibesparing och återbruk. Ronnebyhus valde att miljömärka renoveringen med Svanen, och blev därmed Sveriges första Svanen-renovering. En av de största klimat- och energivinsterna kom från att återanvända material, bland annat tegel- och betongstommen, fönster, trapphus, ledstänger, beslag och till och med delar av köksinredningen.
– Under hela arbetets gång hade vi ett nära samarbete och kontinuerlig dialog med våra entreprenörer och hittade tillsammans metoder och arbetssätt för att lösa många utmaningar. Sätt som nu används i andra projekt på Ronnebyhus, säger Ida Karlsson.
Resultatet? Det gamla energivärdet i byggnaden var 113 kWh/m2 med igensatt självdrag och det nya energivärdet är 65 kWh/m2 med fungerande ventilation. Ronnebyhus har också infört markslingor för att utnyttja markens värme och kyla, och har avstått från att använda relining.
– I stället för att använda relining i bottenplattan så valde vi att förlägga avloppsrören utanför huset i samband med dräneringen, säger Ida Karlsson.
Rören går nu in genom källarväggen och ansluts till de nya avloppsstammarna.
– Fördelen med detta var att vi slapp en dyrare lösning med relining som utsöndrar miljöskadliga ämnen (exempelvis bisfenoler). Dessutom blir lösningen lättare att sköta framöver, då vi kommer åt den via spolbrunnar från utsidan, säger Ida Karlsson, Fastighetschef på Ronnebyhus.
Projektet har gett Ronnebyhus värdefulla insikter om återvinning och hållbara lösningar som de nu implementerar i andra renoveringar.
Vad tycker ni om att vara finalist?
Det är fantastiskt kul och hedrande att bli uppmärksammad på detta sätt. Vi hoppas att det kan inspirera andra att ta efter och visar tydligt att även små projekt kan göra stor skillnad, säger Ida Karlsson.
Ronnebyhus bidrag visar upp ett imponerande och modigt sätt att genom väl underbyggda underlag få ett rivningsbeslut hävt. Projektet är ambitiöst och genomtänkt med fina kvantifierade resultat. Extra roligt att ett mindre bolag kan visa vägen i denna fråga och dessutom bli den första Svanenmärkta renoveringen i Sverige.
Finalist nummer 3:
Götenebostäder – Kvarteret Hemmavé
När Götenebostäder skulle förtäta och bygga två nya bostadshus i kvarteret Melonen 6, tog de ett helhetsgrepp på hållbarhet, både socialt, ekologiskt och ekonomiskt. De samarbetade med olika aktörer och förde dialog med hyresgästerna och lokalsamhället. Tillsammans med Unesco Biosfärområde, Vänerskärgården med Kinnekulle, utvecklade de en rad hållbara boendelösningar med fokus på gemenskap, trivsel och biologisk mångfald.
– Under pandemin, när många fick träffas utomhus, var det flera av våra hyresgäster som hade synpunkter på att deras utemiljö inte var direkt inbjudande och besöksvänlig. När vi förtätade och byggde två nya klimatsmarta bostadshus, valde vi därför att förnya utemiljön i hela kvarteret. Kronan på verket blev vår fina innergård och kvarteret fick ett nytt namn – det lite västgötskt dialektala ”Hemmavé”, säger Martin Sohlberg, vd på Götenebostäder.
Krav vid upphandlingen
Götenebostäder ställde redan vid upphandlingen krav på innovativa lösningar, vilket resulterade i två nya bostadshus med 56 hyreslägenheter. Husen har 20 procent lägre klimatavtryck än standardbyggnader och en energiförbrukning på endast 39 kWh/m² per år. Byggnaderna har inget cellplast i klimatskalet och är utrustade med ett internt elnät som gör det möjligt att dela den producerade solcellselen mellan både de nya och befintliga fastigheterna i området.
Stor vikt har lagts på att skapa en trivsam utemiljö för de boende. Götenebostäder har upprättat flera ekosystemtjänster och utformat kvarteret med fokus på lokal/regional produktion samt natur- och kulturvärden.
Exempelvis är kopplingen till Kinnekulle tydlig med bland annat ek- och kalkstensdetaljer i både inne- och utemiljöer, jordförbättrande biokol från Hjelmsäter och en ”utställningshall under stjärnorna”, Galleri Hemmavé.
Viktigt med samverkan
För GöteneBostäder, som är ett av Sveriges minsta kommunala bostadsbolag, var samverkan med flera olika aktörer helt avgörande för att skapa något utöver det ordinära – vilket också var målsättningen från start.
– Biosfärområdet har varit med från de första skisserna fram till ett blomstrande nytt bostadsområde. Under projektets gång har vi fått fler samarbetspartners, såväl större och mindre företag och organisationer. Alla har bidragit med sina pusselbitar, poängterar Martin Sohlberg.
Tillsammans med Högskolan i Skövde tog Götenebostäder fram en webbapplikation som berättar för såväl boende som besökare i området om allt det ”tänk” som genomsyrat projektet. I appen används en unik kartfunktion som bygger på Google Maps där besökare ”vandrar runt”, på plats eller virtuellt, och lär sig om alla olika detaljer och funktioner som byggts in.
– Visst är alla de klimatsmarta lösningar vi skapat i detta område viktiga i sig. Men lika viktigt har för oss har varit att genom vår ”webbapp” berätta om allt det fina som är inbyggt i detta kvarter. Såväl sådant som syns som det som är dolt bakom väggar och under marken. Vi vill visa och inspirera vad ett bostadsbolag kan göra för att bidra till ett mer hållbart boende och en mer hållbar värld, säger Martin Sohlberg.
Vad tycker ni om att vara finalist?
Vi på GöteneBostäder och alla våra samarbetspartners i detta samverkansprojekt är så oerhört stolta och glada över att ha blivit en av finalisterna i Årets bästa klimatinitiativ. Nu hoppas vi givetvis att vårt bidrag går hela vägen fram till denna fina och eftertraktade utmärkelse, säger Martin Sohlberg.
Götenebostäders bidrag uppvisar ett holistiskt tänk i alla hållbarhetsdimensioner. Projektet har lagt stort fokus på ekosystemtjänster, involverat och engagerat de boende men även synliggjort hållbarhetsarbetet på ett tydligt och pedagogiskt sätt. Inspirerande projekt som arbetar med en av vår tids viktigaste frågor – biologisk mångfald.
Finalisterna i kategorin för stora bolag
Läs även om finalisternas bidrag i tävlingskategorin för stora bolag.
Här är alla finalister bland stora bolag