I september 2018 flyttade de första hyresgästerna in i Lulebos nya hus på Lingonstigen 241. Den 30 juni 2022 utbröt en brand i en av lägenheterna som ledde till en omfattande brandbekämpning som fyllde delar av huskroppen med vatten.

Det komplicerade saneringsarbetet, som förutsatte att Lulebo evakuerade samtliga hyresgäster, pågick fram till i somras. Efter två års arbete med sanering efter brand och släckvatten stoppades arbetet av Lulebos försäkringsbolag.

Lulebo beslöt att huset skulle monteras ned och att ett nytt hus skulle byggas på samma plats och ersätta det befintliga huset.

Men nu blir det inte så. Huset ska i stället renoveras av den ursprungliga tillverkaren Lindbäcks Bygg, som valt att köpa fastigheten.

– Det är ett fint hus i ett attraktivt läge med fenomenal utsikt, som kommer att generera bra avkastning i framtiden. Att riva ett sånt här hus vore en verklig kapitalförstöring, säger David Sundström.

Glädje över beslutet

Lulebos vd Erik Öhrling gläds åt Lindbäcks beslut.

– Det var verkligen tungt för oss att efter så mycket arbete med sanering behöva besluta om nedmontering av ett nytt och fint hus. Vi har hela tiden varit angelägna om att antalet hyreslägenheter i Luleå inte får minska och att det fina läget på Kallkällan även fortsatt måste utnyttjas till bra bostäder, säger han.

– Nu är vi glada över att Lindbäcks, som ju också har byggt huset, tar över och ser till att det blir beboeligt igen, säger Erik Öhrling.

Arbetet ska också bli mer än enbart ett renoveringsprojekt. Lindbäcks startar även ett forskningsprojekt kopplat till återuppbyggnaden.

– Vi kommer att låta en tredje part följa renoveringen och dokumentera arbetet i en rapport. En forskare ska ges full transparens i vårt arbete, berättar David Sundström.

Stort värde även efter brand

Han framhåller att det är viktigt för Lindbäcks att visa att huset har ett stort värde även efter en brand.

– Vi vill visa hur vi säkrar egendomsskyddet. Det är uppenbart att det i dag saknas kunskap på det området. Då måste vi, som marknadsledande inom industriellt tillverkade hus med trästomme i Sverige, ta ansvar och dela den kunskapen, säger David Sundström.

Han vill göra det möjligt att skapa en manual – och ”en mer verklighetsförankrad kostnadsuppskattning” – för hur man bäst omhändertar en brand och efterföljande renovering i just industriellt producerade trähus.

– Det är viktigt att fler vet hur vi säkrar egendomsskyddet på bästa sätt, understryker David Sundström.

Äldre Kombohusmodell

Huset är avropat via ett tidigare ramavtal inom Allmännyttans Kombohus, enligt den äldre husmodellen Kombohus Plus.

Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta, konstaterar att det finns en stor oro bland fastighetsägare om hur man tar hand om ett hus efter brand när det gäller trähus – och särskilt de trähus som byggs i moduler.

– Att vi nu får en möjlighet att genom ett riktigt case lära oss hur man gör en fullskalig återuppbyggnad efter en brand kan vara avgörande för ett fortsatt byggande av bostäder i trä. Jag ser fram emot att få följa detta projekt noga och få ta del av forskningen bakom, säger hon.

Under Fastighetsutvecklingsträffen den 22–23 januari kommer Lindbäcks tekniska chef Ida Edskär att berätta om hur företaget hanterar utmaningar med att bygga flerbostadshus i trä (se mer om programmet nedan).

Inflyttningsklart 2026

Under 2026 planeras huset på Kallkällan stå klart för nyinflyttning.

– Det ger Luleå ett tillskott på 60 lägenheter, vilket är bra. Där bidrar Lulebo genom att sälja fastigheten till oss. Och vi har för avsikt att fortsatt äga och förvalta fastigheten. Så vi ser det här långsiktigt, säger Hans Lindbäck, vd på Lindbäcks Fastigheter.