Syftet med att inkorporera barnkonventionen i den svenska lagstiftningen är att stärka barnrättsperspektivet och att tillämpningen av barnkonventionen ska få ett större genomslag i praktiken. Barnrättslagen har inte en högre ställning än andra lagar, men är överordnad myndigheters föreskrifter och riktlinjer.
Att ta hänsyn till barns intressen, att låta barnets intresse väga tungt gentemot andra intressenters samt att låta barn komma till tals är bra utgångspunkter om man vill säkerställa att man följer barnrättslagen.
Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta, ger några exempel på beslut där barnrättsperspektivet är relevant för bostadsbolagens del:
– När man beslutar att bygga om en innergård, när man fattar beslut om avhysning, när man utreder ett störningsärende och när man väljer vilka produkter och kemikalier man använder i sina fastigheter. För att inte tala om nyproduktion, områdesutveckling, bygga stadsdelar, flytta städer eller riva städer.
Listan är lång och kan göras längre.
– Barnrättslagen handlar om att ta vara på barns intressen och låt dem komma till tals i alla beslut som rör dem, konstaterar hon.
Sverige skrev under Förenta Nationernas (FNs) konvention om barnets rättigheter redan 1990, och var därmed redan innan den nya lagstiftningen folkrättsligt bundet att förverkliga konventionen. Sveriges åtagande i sig har alltså inte förändrats, utan det är konventionens ställning som svensk lag som är ny.
För att leva upp till sitt åtagande att uppfylla barnkonventionen kan nationer transformera (omforma) befintlig lagstiftning för att ligga i linje med barnkonventionen. Så har Sverige arbetat innan den nya lagstiftningen. Ett annat sätt att fullgöra sitt åtagande är att inkorporera barnkonventionen, det vill säga skriva in konventionstexten i lagstiftningen, vilket Sverige nu valt att göra.
– Det innebär inte att transformeringen av befintliga lagar upphör, tvärtom är förhoppningen att den nya lagen ska bidra till att transformeringen av den övriga lagstiftningen ska ske i en snabbare takt än hittills, förtydligar Åsa Schelin.
Att barnkonventionen nu givits ställning som svensk lag förtydligar domstolarnas och rättstillämparnas (se förklaring nedan) skyldighet att beakta barnets ställning som bärare av egna rättigheter. Det understryker vikten av att beakta barnets rättigheter i alla beslut som berör barn, och gör det möjligt att pröva konventionen i sin helhet som svensk lag.
Det är i grunden statens uppgift att se till att barns rättigheter efterlevs i Sverige. Barnrättslagen ska säkerställa att barnets rättigheter uppfylls på alla nivåer inom offentlig verksamhet och att domstolar och rättstillämpare på alla nivåer beaktar dessa rättigheter i alla ärenden och beslut som rör barn. (Med rättstillämpare avses även tjänstemän och beslutsfattare inom offentlig verksamhet som tillämpar svensk rätt i praktiken.)
Barnrättslagen omfattar dock också organisationer som har uppdrag från stat eller kommun, och barnets bästa ska beaktas vid alla åtgärder som rör barn – både om de vidtas av myndigheter, offentliga och privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar och av riksdagen.
I barnkonventionens inledande artikel definieras barn som varje människa under 18 år. Konventionen i sin helhet består av 54 artiklar, och av dessa utgör 42 den nya barnrättslagen. Eftersom artiklarna 43–54 handlar om hur konventionen ska följas upp och implementeras har de lämnats utanför lagstiftningen.
Konventionen har fyra huvudprinciper som ska fungera som grundpelare, som de övriga artiklarna lutar sig mot:
- Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. (Artikel 2)
- Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa. (Artikel 3)
- Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. (Artikel 6)
- Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad. (Artikel 12)
Detta är en kort version av artiklarna, hela texten och samtliga artiklar finns att läsa här
– Det är viktigt att ha i åtanke att konventionen är tänkt att gälla i sin helhet, där varje artikel hör samman med de andra, framhåller Åsa Schelin.
Sveriges Allmännyttas nya vägledning Bostadsbolaget och barnen lanserades i januari 2022 på ett webbinarium med över 120 deltagare.
– Sådana här vägledningar, med en stor bredd av exempel från företagens verksamhet, behövs verkligen, konstaterade Lisa Ivarsbacke från Barnombudsmannen.
Under lanseringswebbinariet medverkade även Johan Björnqvist, urban utvecklare på Halmstads Fastighets AB, som är en av de många intervjuade i vägledningen. Han berättade om hur företaget givit barn och unga större inflytande över sitt bostadsområde genom att samarbeta med bland andra skolan. Det har bland annat lett till att barnen blivit mer stolta över sitt område och därmed värnar mer om det, vilket inneburit minskad nedskräpning och skadegörelse.
Här kan du se webbinariet i efterhand!
(sändningen börjar efter 20 sekunder)
Bostadsbolaget och barnen
I Sveriges Allmännyttas vägledning Bostadsbolaget och barnen finns konkreta verktyg för hur barnrättsperspektivet kan föras in i bostadsbolagens verksamhet – bland annat en checklista och förslag till rutiner för olika yrkesroller. Dessutom delar många anställda på bostadsbolag runt om i landet generöst med sig av sina bästa råd och erfarenheter.
Läs mer och beställ här!Allmännyttiga exempel och branschnyheter
Sommarjobb som ung stadsutvecklare
Gratis fotbollsskola i Halmstad
Barn bygger egna byar på byggkollo
Sommarsimskola för små och stora hyresgäster
Lägenheter öronmärks för flerbarnsfamiljer och kompisgrupper
Barn byggstartade fritidsgård som planerats av barn
Lulebo stödjer Rädda barnens arbete för lika villkor
Aktiviteterna består bland annat av tjej- och killforum, studiestöd för ungdomar i högstadiet och ledarskapsprogram för äldre ungdomar på området.
Lovlediga barn bjuds på lunch
– Många familjer befinner sig i svår ekonomisk situation. Det här är en liten insats som har stora effekter på tryggheten i området och minskar oron hos många familjer, säger Niklas Ståhl, chef för HFAB:s bostadssociala avdelning.
Fastighetsägare del i arbetet att förhindra rekrytering av barn till kriminella nätverk
Barn rekryterar barn till kriminalitet
1 000 barn och unga ansluter sig till kriminella gäng varje år
”Att hjälpa familjer i utsatta områden att flytta är ingen lösning”
Barngrupp ansvarade för egen aktivitetsdag
– Tigrarna har tagit ansvar för vilka aktiviteter som ska finnas, att besökare får möjlighet att äta något och barnen har lärt sig vad en budget är och hur man håller den, säger bosociala strategen Alvaro Fuentes.
Lekplats byggdes utefter barnens synpunkter
LKF:s första hyresgästenkät riktad mot barn
Ny mötesplats för lek ska skapa trygghet
– Sedan jag tillträdde har det varit viktigt att öka tryggheten och stärka närområdet i Rinkeby, säger Dennis Wedin, styrelseordförande i Familjebostäder i Stockholm.
Sommarjobbare gör helt, rent, snyggt och tryggt
Hundra sommarjobbare för trygghet och trivsel
Sommarjobb med både lek och prat
– Vi på Göteborgslokaler tycker det är viktigt att bidra med platser för sysselsättning under sommaren för stadens ungdomar, säger Conny Hägglund, arbetsmiljösamordnare och ansvarig för sommarjobbarna på Göteborgslokaler.
Gratis simskola för barn
– Att kunna simma är livsviktigt och vi på Victoriahem vill ta ett större ansvar för denna viktiga färdighet, säger områdeschef Tannia Rosander Fazliu.
Sommarjobbar för demokrati och miljö
– Kan vi stärka ungdomarnas tro på sin egen röst och sitt eget engagemang vinner hela området på det, säger handledarna Yasmin Omar och Sarah Raheem.
Färgkoder hjälper barnen hitta rätt
”Alla medarbetare ska ta hänsyn till barns bästa”
”Det gäller att tänka med både hjärnan och hjärtat”
Så görs barn delaktiga hos Hyresbostäder
Så ska barn få påverka lekplatser och utemiljöer
Fritidsklubb för flera generationer
– Fritidsklubben behövs, för samhället och för barnen, för alla. Här finns de viktiga förebilderna på en trygg plats, säger Khaled Hadrus, som själv var där som barn och nu tar med sina egna barn dit.
Färg, form och städad utemiljö för tryggare barn
Så arbetar Örebrobostäder med barnkonventionen
Hundratals synpunkter när barn involverades i stadsplanering
Ledarutbildning för unga skapar förebilder
– Vi vet att det är viktigt för unga att ha någon att se upp till och en ledare att ta rygg på, säger distriktschef Peter Hovlund i en film om utbildningen. Se filmen genom att klicka på länken!
Tioåringars konst tar plats i offentliga rummet
MKB inleder samarbete för barns lika rättigheter och värde
– Samarbetsprojektet bidrar till att fler barn i Malmö får lära sig mer om vilka rättigheter barn har, hur vi är och hur vi bemöter varandra, säger Nurgül Iljas Eminovska, chef för sociala projekt på bostadsbolaget MKB i Malmö.
Hyreshus utifrån barns behov
Barnens tankar och händer formade Solrosstråket
– Barn behöver få komma till tals och vi ska lyssna på dem, säger Johan Björnqvist, urban utvecklare på bostadsbolaget.
Så arbetar Telge Bostäder för värdiga vräkningar
Spår från hundratals barn gjorde tunneln trygg
– Vi involverade barnen för att de skulle känna tillhörighet, säger Hayder Hatem, arkitekt på Huddinge kommuns bostadsbolag Huge.