- Allmännyttan, Kompetens & personal
- 2018-09-06
- Tidningen Allmännyttan
Allra mest uppskattar hon omväxlingen. Kontakter med hyresgäster och entreprenörer, avstämningar med fastighetsskötarna, felanmälan, beställningar av underhåll, administration, städningsbesiktningar, fakturahantering …
– Alla sa att ingen dag är den andra lik för en fastighetsförvaltare. Och så blev det verkligen, säger hon med eftertryck.
– Jag är involverad i det mesta och jag tycker om att vara delaktig. Ibland kan det bli stressigt och mycket att hålla i huvudet, men jag tycker ändå om det tempot. När det händer saker hela tiden lär man sig ju så otroligt mycket.
Det var i början av förra året som Hanna Persson Stijepic blev biträdande förvaltare på Ystadbostäder. Jobbintervjun hölls redan ett par veckor innan hon hade gått klart sin utbildning – och bara några dagar efter fick hon beskedet att jobbet var hennes. Mitt i glädjen hade hon dock vissa farhågor.
– Jag är ju ganska ung och tjej och det är bara män på min avdelning, så jag tänkte att det skulle kunna bli lite tufft. Men så blev det inte. De accepterade mig och jag accepterade dem. En del av fastighetsskötarna har ju varit här i över 20 år, så det är jättebra att kunna bolla olika frågor med dem. Och så skrattar vi väldigt mycket. Vi är verkligen som ett team som jobbar bra tillsammans, säger hon.
Samtidigt betonar hon att det tar tid att komma in i en yrkesroll och en ny arbetsplats.
– Det var egentligen först nu i våras som jag kände att jag började få ordentlig koll på det mesta. Det var väldigt skönt.
— Förvaltare är verkligen ett framtidsyrke för kvinnor.
Fastighetsbranschen ingick inte i Hanna Persson Stijepics yrkestankar när hon slutade gymnasiet. Då jobbade hon utomlands några år, både i Norge och på Island.
– Det tog ganska lång tid innan jag kom på vad jag ville bli. Det var som att jag väntade på att det skulle komma ett svar ner från himlen. Förvaltare är kanske inte heller det första jobb man tänker på.
Egentligen tänkte hon först bli fastighetsmäklare, framför allt för att få träffa mycket folk på jobbet och möjligheten till en god inkomst. Hon sökte till Malmö universitet, lämnade den norrländska hembygden och flyttade hundra mil söderut. Men efter ett halvår ångrade hon sig. Försäljarrollen kändes inte bekväm och de slitsamma arbetstiderna, med många kvällar och helger, hamnade också på minuskontot. Men samtidigt hade hon fått upp ögonen för en treårig utbildning i fastighetsföretagande på samma universitet, med en blandning av juridik, ekonomi, fastighetsteknik och arkitekturhistoria.
– När jag började där i stället kände jag direkt att jag hamnat rätt. Fastighetsförvaltning är verkligen omväxlande och roligt.
Branschen börjar bli mer jämställd, men skulle vinna på ännu fler kvinnor, menar hon.
– Jag tror verkligen att det här är ett framtidsyrke för kvinnor.
Hon får själv ofta höra att hon har ett fint bemötande – hyresgästerna uppskattar att hon lyssnar noga och inte snäser av dem.
– För att passa för det här jobbet måste man nog ha ganska stort tålamod, för det innebär ju en del jobbiga samtal. Men då får man ändå vara trevlig tillbaka, kolla upp och återkoppla. Och så måste man vara snabbtänkt, för varje dag dyker det upp något som är ganska akut och som måste lösas direkt.I början gällde mer än vartannat samtal klagomål på trappstädningen. Entreprenören skötte uppenbarligen inte sitt arbete.
– Det var helt fruktansvärt, väldigt smutsigt. Det låg kvar grus på golven och när man strök med fingret på listerna så fick man fullt av damm på händerna. Hyresgästerna la också ut små skräppapper för att kontrollera om städarna varit där, men pappren låg kvar vecka efter vecka, konstaterar Hanna Persson Stijepic. Hon pratade med städarbetsledarna och gick på besiktningar tillsammans med dem.
– Jag låg på, tjatade och tjatade. De lovade att det skulle bli bättre, men det hände ingenting.
Till slut sades städavtalet upp i förtid och en ny entreprenör togs in – och numera handlar bara några få procent av hyresgästsamtalen om städningen. Hon har också, med särskilt engagemang, arbetat för mer välkomnande gårdar med fler utemöbler – trots att det innebär visst slit för fastighetsskötarna när de ska bäras fram och tillbaka efter säsongsväxlingarna.
– Jag har själv alltid bott i hyresrätt och vet hur viktigt det är med trivseln. Det kan ju också bli överskott på lägenheter framöver, och då måste vi tänka på varför folk ska vilja bo hos oss. Det är ju hyresgästerna som gör att vi har våra jobb och därför bör de få stora möjligheter att påverka sina boenden.
Roligaste jobbet: fastighetsförvaltare
Hanna Persson Stijepic
Yrke: Biträdande förvaltare på Ystadbostäder.
Utbildning: Kandidatexamen i fastighetsvetenskap på fastighetsföretagarprogrammet vid Malmö universitet.
Bor: i nybildad bostadsrätt i Malmö, en timmes tågresa från Ystad, tillsammans med maken Luka Stijepic.
Uppväxt: i Marieby, söder om Östersund.
Yrkestankar som barn: Psykolog, arkeolog eller byggnadsantikvarie.
Tidigare arbeten: Brickflicka på café, medarbetare på norsk kundtjänst, personalansvarig barista på italienskt café i Trondheim med mera. Sorterade även organ på ett fårslakteri på Island ett par månader (kompisen skalade pungkulor).
Tycker om Skåne: ”Just nu vill jag bo här, för här finns så fina stränder och det är nära till hela världen. Men det är jättelångt hem till Norrland, 14 timmar med tåg.”
Saknar från Norrland: Luften. Fjällen. Färgerna. ”Och det är på något vis en annan himmel däruppe.”
Bostadsdröm: Ett eget hus med trädgård, lugn, ro och tystnad.
Ystadbostäder
Bestånd:
Cirka 1 300 bostäder, ett sjuttiotal lokaler samt 900 garage och bilplatser.
Antal anställda:
18 personer.
Utlagt på entreprenad:
Städning, trädgårdsskötsel och större reparations- och underhållsåtgärder.