- Trygghet
- 2023-02-14
- Medlem
– Det pratas ju ibland om att allmännyttan befinner sig i någon form av situation med motstridiga krav mellan affärsmässighet och samhällsansvar. Men just när det gäller den fysiska trygghetsfrågan så tror jag inte att det finns några motsättningar alls, sa Martin Grander, bostadsforskare vid Malmö universitet, i studiosamtalet.
– Trygga områden och boenden skapar ju stabila bostadsområden och stadsdelar, så det är förstås företagsmässigt väldigt försvarbart att arbeta på det sättet.
Det kan exempelvis leda till mindre skadegörelse och färre omflyttningar, konstaterade Martin Grander.
– Det ligger i sakens natur att trygga områden är områden där hyresgäster trivs. Och nöjda hyresgäster vill stanna kvar, och det är ju bra för alla inblandade.
Viktigt vardagsgnet
Chris Österlund var inne på samma linje, och berättade bland annat om vikten av ”vardagsgnetet” i förvaltningen, trygghetssäkringen av bostadsbolagets fastigheter, samverkan med polisen och kommunen, och andra insatser för ökad trygghet (se länkar nedan).
– Det bygger ju attraktion och trivsel om man skapar trygghet, så därigenom finns det ingen motsättning alls i förhållande till det affärsmässiga. Jag skulle snarare säga att jag bedömer det som en konkurrensnackdel om man inte kan leverera på det här.
Hon betonade bostadsbolagens stora betydelse för hyresgästerna.
– Jag tycker att vi förvaltar ett förtroende. För det är mer än golv, väggar och tak, det handlar om så otroligt mycket mer. Det är människors livsplattformar och det är barns uppväxtmiljöer som står på spel. Det är ju det uppdraget som vi har fått att förvalta: deras hem, och hur de har det i sin närmiljö.
”Först säkerhet, sedan trygghet”
I programmet fanns också ett kort reportage om hur Botkyrkabyggens fastighetsvärdar utbildas i att identifiera och åtgärda otrygga platser; platser som är igenvuxna, mörka och folktomma i bostadsområdena.
– Först ska vi tänka säkerhet, sedan trygghet. För säkerhet är ju något som vi kan göra, så att säga. Trygghet är ju en upplevelse, betonade Tony Baptiste, trygghetsansvarig på Botkyrkabyggen, i en intervju i reportaget.
Se hela programavsnittet här.
Konferens om trygghet och säkerhet
Sveriges Allmännyttas stora konferens om trygghet och säkerhet i bostadsområden hålls i år i Göteborg, med allmännyttiga Framtidenkoncernen som värd.
Ur programmet:
- Superförvaltning – nyckeln till trygga och säkra områden
- Kommunernas ansvar för det brottsförebyggande arbetet
- Gängkriminalitet och barns uppväxtvillkor
- Lights on – skolan som arena
- Effektiva strategier för minskad segregation
- Framgångsfaktorer och fallgropar
- Därtill studiebesök, mingel och möjligheter till nätverkande!
Göteborg, 19–20 april
Läs mer och anmäl dig här