- Energi
- 2024-10-23
- Sveriges Allmännytta
Från och med den sista oktober kan elpriserna bli högre, men ingen vet säkert. Det beror på en ny metod som ska göra elnätet mer effektivt.
I dag används en modell där varje elledning har en fast maxgräns för hur mycket el den kan överföra, utan att ta hänsyn till hur elen flödar i resten av nätet. Den nya modellen (kallad flödesbaserad kapacitetstilldelning) ska bättre följa fysikens lagar och anpassa sig efter hela nätets flöden, vilket kan göra att elnäten kan används mer effektivt och ge mer samhällsnytta.
– Genom att använda elnäten mer effektivt minskar vi behovet av investeringar och kan samtidigt öka flödet av billig el från norra Sverige till södra Sverige, säger Björn Berggren.
Kritiken mot den nya metoden har varit skarp, särskilt från aktörer inom elhandeln som varnar för potentiellt högre elpriser på dagen före-marknaden. Men Björn Berggren påpekar att elhandel i dag utgör en mindre del av fastighetsbolagens elkostnader, där elnätsavgifter, skatter och avgifter spelar en större roll.
Kan avlasta elnäten
Sveriges Allmännytta har i knappt ett år samarbetat med nätverksbolaget ViaEuropa för att påskynda den gröna omställningen och främja energigemenskaper.
– Vi ser att vi genom internetifieringen av elnäten inom energigemenskaperna kan sätta tydliga gränser och avlasta elnäten och bli en tillgång i stället för en belastning, säger Jonas Birgersson, ordförande för ViaEuropa.
Effektivt användande av elnäten och energigemenskaper kan tillsammans på sikt bidra till lägre elpriser – i stället för högre, framhåller han.
Stort intresse
Sveriges Allmännytta har flera gånger fört fram nyttan med energigemenskaper på både svensk och europeisk nivå.
– Alla har ännu inte riktigt förstått exakt vad energigemenskaper är och varför de är så bra. Men intresset är stort och arbetet går framåt, säger Björn Berggren.
Första projektet snart i drift
Lunds Kommunala Fastighetsbolag (LKF) och ViaEuropa arbetar intensivt för att starta den första systemdemonstratorn inom Lunds satsning för att nå klimatneutralitet till år 2030.
– Vi ser stora möjligheter inom detta. Det är skalbart, resurseffektivt och kostnadseffektivt. Med energigemenskaper bidrar vi till robustare elnät och lägre miljöpåverkan, säger Henrik Adamsson, energichef på LKF.
Boka upp en energikick i november!
Intresserad av energifrågor? Då finns det en mängd skäl att åka till Halmstad för att vara med på årets upplaga av Klimat- och energikicken!
13–14 november
Kolla in programmet här