Webbinarium – få svar på dina frågor
Den 7:e april håller vi en frågestund avseende det uppdaterade Klimatinitiativet. Varmt välkommen att anmälda dig till det kostnadsfria tillfället via denna länk.
Vanliga förekommande frågor och svar
Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna om upplägget i det uppdaterade Klimatinitiativet.
Har du en mer specifik fråga finns det även en mer omfattande FAQ i excelformat som kommer uppdateras löpande – den kommer publiceras på denna sidan längst ner senast v.16.
Hittar du inte svar på din fråga är du varmt välkommen att mejla: Klimatinitiativet@sverigesallmannytta.se
Nej det behöver ni inte.
För alla bolag som är anslutna till Klimatinitiativet tillkommer två rapporteringsposter för år 2025, dvs då basår ska sättas. Detta är:
- Nybyggnation
- Volymen restavfall
Dessa poster innebär inte stor ytterligare rapporteringsbörda, delvis på grund av den lagstiftade klimatdeklarationen för nybyggnation, men även då restavfallet ska rapporteras i form av kärlkapacitet, vilket alla medlemsbolag har möjlighet att räkna på.
Att räkna ut ett representativt basår kommer vara ett mindre arbetspaket. För detta finns det stöd och hjälp som vi på Sveriges Allmännytta erbjuder kostnadsfritt tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet.
För bolag med mindre än 2500 lgh behöver ovan klimatposter inte rapporteras årligen, utan först 2030 igen.
Ytterligare rapportering för medlemsbolag som innehar mer än 2500 lägenheter sker våren 2028 avseende 2027 års data. Då tillkommer ytterligare tre klimatposter.
- Renovering och ombyggnation
- Restavfall från verksamheten, bygg- och rivning
- Stora inköp till förvaltningen
Dessa poster är i dagsläget under utveckling vad gäller beräkningar och klimatdata. Därför har vi valt en infasningsperiod för dessa klimatposter. Vi kommer erbjuda stöd och vägledning när det är dags för inrapportering av dessa poster.
Energieffektiviseringsmålet ligger fortfarande kvar som ett övergripande mål. Det är möjligt för medlemsbolagen att sätta ett eget energieffektiviseringsmål som linjerar med deras verksamhet och vart de befinner sig på resan mot byggnader med god energiprestanda.
Målet om en fossilfri allmännytta till 2030 avvecklas som övergripande mål. Däremot ligger målet indirekt kvar då de nya målen inkorporerar prestandanivåer som innebär en fossilbränslefri allmännytta. Att fasa ut fossila bränslen och drivmedel är fortfarande lika viktigt.
Att mål är vetenskapligt baserade innebär att minskningstakten är i linje med Parisavtalets temperaturmål. Idag finns det ett globalt ramverk som heter Science Based Targets initiative som ger stöd i att sätta mål för att vara i linje med klimatvetenskapen och Parisavtalet. Målet och delmålen i det uppdaterade Klimatinitiativet har satts med utgångspunkt i Science Based Target initiatives metod, med anpassningar till svenska förhållanden.
Svaret är alltså ja, de är vetenskapliga. Om man däremot ska hållbarhetsrapportera är det viktigt att man även nämner vilka anpassningar som har gjorts.
- Avfallets klimatpåverkan rapporteras för restavfallet istället för på köpt fjärrvärme (med avfallsförbränning)
- Hushållselen rapporteras inte
- Att boendes bilkörning ingår, om ert bolag valt det, vilket inte är standard
Syftet är att minska avfallets klimatpåverkan och förebygga att det förbränns.
Att flytta klimatpåverkan till det avfall som lämnas är en tillämpning av principen om att förorenaren-betalar (Polluter-Pays-Principle).
Koldioxidutsläppen från avfallsförbränningen kommer inte minska genom minskade köp av fjärrvärme i nät med avfallsförbränning. Avfall bränns i fjärrvärmen för att andra avfallsbehandlingsmetoder är sämre ur klimatperspektiv, förbud mot deponering gäller i Sverige och det kommer fortsätta brännas restavfall under en längre tid. Minskar vi volymerna restavfall som går till förbränning kan förbränningens utsläpp minskas. Här är det särskilt viktigt att inte plast går till förbränning.
Idag får fastighetsägare i de 37 fjärrvärmenät som förbränner avfall bära denna klimatpåverkan i sin klimatrapportering, medans fastighetsägare utanför dessa nät inte nödvändigtvis rapporterar klimatpåverkan för sitt avfall, dvs de exporterar sin klimatpåverkan till andra fastighetsägare. Det uppstår en geografisk orättvisa mellan fastighetsägare.
- Om ni överväger att kliva av klimatinitiativet kontakta först Magnus eller Frida via mail och motivera varför ert bolag vill kliva av. Magnus/Frida återkopplar med eventuella frågor för att säkerställa att missförstånd undviks.
- Om ni efter denna dialog står fast vid att kliva av mailar er VD till Cathrine Holgersson samt Magnus Ulaner och meddelar att ni kliver av.
Det är ingen brådska att fatta detta beslut. Hela 2025 kommer innebära lärande om och förankring av de uppdateringar som gjorts.
Beslut att vara med eller kliva av kan fattas när som helst åren framöver, men den första uppdaterade rapporteringen kommer ske efter årsskiftet 2025, dvs tidiga våren 2026.
Har ägaren:
- högre ambitioner än Klimatinitiativets är det inget problem.
- inga ambitioner kan ni behöva förankra Klimatinitiativets ambitioner med ägaren.
- lägre ambitioner, bör en diskussion tas med ägaren om ambitioner bör öka.
Vi kommer erbjuda en kostnadsfri föreläsning med tillhörande övningar avseende hur ni som bostadsbolag räknar ut ert basår. Utöver det kommer vi även ta fram en fördjupande utbildning om beräkning av basår för de bolag som behöver extra stöttning. Vi kommer självklart vara behjälpliga vid svar på frågor som uppstår under arbetets gång. Basåret kommer behöva räknas ut under våren 2026 avseende helåret 2025 (eller ett representativt basår).
Vi kommer erbjuda en hel del kostnadsfria föreläsningar, övningar och frågestunder för alla medlemmar i Klimatinitiativet under 2025/2026. Utöver det finns det vägledningar, mallar och beräkningsanvisningar att tillgå. Se vårt avsnitt ”Vägledning, stöd och beräkning”.
Halveringen av allmännyttans klimatpåverkan mellan 2025 och 2035 gäller för allmännyttan som helhet.
Enskilda bostadsbolag kan behöva ha minskningsbanor som kan vara en halvering eller lägre, beroende på de aktiviteter som genomförts i bolaget. Det vill säga om bolaget exempelvis bygger mycket nytt, gör många stora renoveringar och har fjärrvärme med mycket fossilbränslen kommer takten behöva var 50 procent. Men om bolaget inte bygger mycket, har fjärrvärme med stor andel förnybar energi behöver minskningstakten inte vara lika hög, samt att klimatprestandamålen för driftenergi sannolikt redan uppnåtts.
Men det gäller för bolag att utgå från sina egna stora klimatposter.
Mejla i så fall till klimatinitiativet@sverigesallmannytta.se