
De allmännyttiga bostadsbolagen är stora beställare av både varor, produkter och tjänster som ger upphov till klimatpåverkan. Det gäller både vid nybyggnation, renovering/ombyggnation och i den dagliga förvaltningen.
Här kan allmännyttan göra skillnad genom samverkan med byggbranschen och genom att ställa klimatkrav på det vi bygger och renoverar. Genom att allmännyttan gemensamt börjar ställa klimatkrav i upphandlingarna flyttar vi fram marknaden mot mindre klimatpåverkan.
Oftast är klimatpåverkan större under processen att utvinna råvaror och tillverka byggmaterial än under husets driftskede, enligt flera studier som granskat byggnaders klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv (från råmaterialutvinning till färdig byggnad). Bland annat för att husen nu använder allt mindre energi, tack vare energieffektivisering och skärpta energikrav i byggreglerna.
Anvisningar för klimatberäkning och krav i byggprojekt
Sveriges Allmännytta, IVL Svenska Miljöinstitutet och Kommuninvest publicerade 2020 resultatet av projektet Klimatkrav till rimlig kostnad. Resultatet var anvisningar för hur klimatkrav kunde ställas i nybyggnationsprojekt. Anvisningarna har nu uppdaterats i flera steg och hittas här.
Anvisningarna är bland annat baserade på erfarenheter och råd från forskningsprojekten:
- Klimatkrav till rimlig kostnad, finansierat av Stiftelsen IVL, Sveriges Allmännytta och Kommuninvest.
- Klimatberäkningsmetodik och affärsmodeller för Lokal Färdplan Malmö 2030, finansierat av Vinnova.
- Klimatkrav till rimlig kostnad ROT (Implementering av klimatberäkningar för renovering och ombyggnad), finansierat av Energimyndigheten.
- Utveckling av metodik för klimatberäkning av en byggnads hela livscykel, finansierat av Stiftelsen IVL och SBUF (Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond).
Färdplan för fossilfri och konkurrenskraftig bygg och anläggningssektor
Sveriges Allmännytta och några medlemsbolag är undertecknare av Färdplan för fossilfri och konkurrenskraftig bygg och anläggningssektor. En av ca 22 färdplaner inom regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.
Medarbetare från Sveriges Allmännytta arbetar i färdplanens styrgrupp.
Samarbete med HBV
Tillsammans med allmännyttans upphandlingsorganisation HBV arbetar Sveriges Allmännytta för att underlätta klimatsmarta upphandlingsval för varor och tjänster som köps in i stora volymer. Det handlar bland annat om att identifiera vilka avtal som har en stor klimatpåverkan samt hur klimatkrav kan ställas och följas upp i upphandlingar. Målet är att få fler leverantörer att erbjuda klimatsmarta produkter.