- Klimat
- 2024-12-11
- Sveriges Allmännytta
– För att klara övergången till ett grönare och elektrifierat samhälle krävs stora mängder förnybar energi, och våra medlemmar visar att de tar sitt ansvar. Statistiken är tydlig och vi hoppas att trenden fortsätter, säger Magnus Ulaner, klimat och hållbarhetsexpert på Sveriges Allmännytta.
Fristad och Lidköping i topp
Många av Klimatinitiativets medlemmar har satsat stort på solceller och egen elproduktion. Fristadbostäder toppar listan över andelen egenproducerad solcellsel i förhållande till total elanvändning.
– Våra solceller producerade 84 586 kWh i fjol. Jag brukar lite skämtsamt förklara att det räcker till 6,77 miljoner lagom frasigt rostade skivor formfranska, säger Kjell-Ove Sethson, vd på Fristadbostäder.
Fristadbostäder började jobba med solceller 2013, och deras strategi är att använda solelen effektivt för att få så bra ekonomi som möjligt. De har därför bara installerat solceller där de har egen förbrukning av el på dagtid på sommaren, exempelvis för ventilation, varmvattenproduktion, hissar och tvättstugor.
– Även kontoret är en förbrukare på dagtid på sommarhalvåret och då ser vi till att ladda bilarna på lunchrasten för att styra över viss förbrukning till den tid när vi har gott om egenproducerad solel, säger Kjell-Ove Sethson.
AB Bostäder i Lidköping är också ett bolag som gjort stora satsningar på solel. De har störst andel solelsproduktion per kvadratmeter bostadsyta.
– Solceller är en viktig del i vår strategi för att minska vår klimatpåverkan och skapa framtidens hållbara boende för våra hyresgäster, säger Anders Krantz, hållbarhetsansvarig på AB Bostäder i Lidköping.
Andel egen solel av total elförbrukning
- Fristadbostäder (8,7%)
- Finnvedsbostäder (7,1%)
- Bostäder i Lidköping (6,8%)
Egen solel per kvadratmeter
- Bostäder i Lidköping (0,18 kWh/m2)
- Eidar i Trollhättan (0,17 kWh/m2)
- Falkenbergs Bostads AB (0,16 kWh/m2)
Mål om 30 procent energieffektivisering
Sedan 2007 har Klimatinitiativet uppnått en energieffektivisering på 21,2 procent, vilket ligger i linje med målet att nå 30 procent till 2030.
– Det är glädjande siffror som visar att vi är på god väg att nå EU:s mål om minskad energianvändning i bostäder, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.
Hittills har 22 medlemsbolag redan uppnått energieffektiviseringsmålet, och det är alltifrån Trelleborgshem i söder till Pitebo i norra Sverige.
- ABK, Kristianstadsbyggen
- Aneby Bostäder
- Armada Bostäder
- Eidar, Trollhättans Bostadsbolag
- Hebygårdar
- Höganäshem
- Kungälvsbostäder
- MKB Fastighet
- Orustbostäder
- Osbybostäder
- Ramunderstaden
- PiteBo
- SGS Studentbostäder
- Sollentunahem
- Svedalahem
- Tanums Bostäder
- TrelleborgsHem
- Tyresö Bostäder
- Vellingebostäder
- Vänersborgsbostäder
- Västerviks Bostad
- Ängelholmshem
Ökad fossilfrihet inom fordonsflottan
Inom fordons- och maskinflottan har allmännyttans fossilfrihet ökat från 22 procent 2018 till 58 procent 2023. Samtidigt är de allmännyttiga bostadsbolagens energianvändning som helhet 97 procent fossilfri.
– Det är bara en tidsfråga innan hela allmännyttans fordonsflotta är helt fossilfri. Bolagen visar ett tydligt engagemang för frågan, säger Frida Hansson.
Det är redan 4 bolag som är har en 100 procent fossilfri fordons- och maskinflotta, men även många som nästan har nått i mål.
100 procent fossilfri fordon- och arbetsmaskinflotta
- Kalmarhem
- Karlskronahem
- Sollentunahem
- Vänersborgsbostäder
95–99 procent fossilfri fordons- och arbetsmaskinflotta
- Eidar, Trollhättans Bostadsbolag
- Halmstads Fastighets AB
- Härnösandshus
- KarlskogaHem
- Katrineholms Fastighets AB
- Bostads AB Mimer
- Signalisten i Solna
- Skövdebostäder
- Stora Tunabyggen