- Boende
- 2025-03-28
- Sveriges Allmännytta
Frågan om avhysningsförebyggande åtgärder besvarades av totalt 229 företag, och 196 av dem arbetar för att minska antalet vräkningar. Flertalet, 72 procent, samarbetar med socialtjänsten kring de här åtgärderna.
– Kommunerna och allmännyttan har ett väl utvecklat samarbete för att motverka avhysningar, eftersom det är en så prioriterad fråga, säger Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta.
Många inställda vräkningar
I en tidigare medlemsenkät bedömde bostadsföretagen att dubbelt så många avhysningar hade undvikits som det antal som hade verkställts.
– De bästa avhysningarna är alltid de som inte blir av. Det är ju oerhört ledsamt när det går så långt att värden och kronofogden till slut behöver gå in i lägenheten och byta lås, säger Åsa Schelin.
Hon konstaterar att avhysningar är en vanlig orsak till att människor hamnar i hemlöshet, eller i kortsiktiga och otrygga bostadslösningar. Dessutom är vräkningar kostsamma, både för samhället och för fastighetsägarna.
Gott om goda exempel
Kronofogdemyndighetens statistik visar att antalet vräkningar minskade under många år – men under de senaste åren har trenden i stället varit svagt ökande.
– Det är såklart väldigt tråkigt att den trenden inte vänder. Många av våra medlemsbolag jobbar systematiskt med vräkningsförebyggande arbete och det finns många goda exempel på det, säger Åsa Schelin.
”Bostadsbolagen kan inte lösa det här på egen hand”
– Samtidigt finns det givetvis en utvecklingspotential, men bostadsbolagen kan inte lösa det här på egen hand. Det måste göras i nära samverkan med socialtjänsten och Kronofogden.
Obetald hyra vanligaste orsaken
Åsa Schelin påpekar att en majoritet av vräkningarna beror på obetalda hyror.
– Och det beror ofta i sin tur på ekonomisk utsatthet och skuldsättning. En avbetalningsplan kan därför vara en hjälp för någon som tillfälligt hamnat efter med sin hyra. Men om personen inte har betalningsförmågan kan anstånd med hyran snarare bidra till en större skuld när avhysningen väl är ett faktum.
Konferens: Tillsammans i det vräkningsförebyggande arbetet
Välkommen till en konferens där vi tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) diskuterar det viktiga vräkningsförebyggande arbetet och hur vi skapar trygga boendeförhållanden!
Under den här konferensen får du värdefull kunskap bland annat om hur statistiken ser ut, juridiska förutsättningar, budget- och skuldrådgivning och du får även ta del av lärande exempel. Dagen är ett samarrangemang mellan SKR och Sveriges Allmännytta.
Bland föreläsarna finns representanter från exempelvis Kronofogden, SKR, Socialstyrelsen samt från kommuner och bostadsbolag.
Digitalt, 8 maj
Läs mer och anmäl dig här!